Actueel

Private equity helpt pensioenfondsen aan rendement.

3 minuten om te lezen

Team Capler, 1 oktober, 2021

Pensioenfondsen weten dit al langer, maar private equity is een uitstekende manier om het rendement van een beleggingsportefeuille te verhogen.

 

In Nederland

 

Nederland behoort tot de best presterende landen als het gaat om pensioenregelingen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Nederlands grootste pensioenfonds ABP tot de mondiale top 3 behoort wat betreft beheerd vermogen van publieke pensioeninstellingen. Ook als we kijken naar de beleggingen in private equity behoord ABP tot de grootste spelers in de wereld met een allocatie van ruim EUR 25 miljard. Het rendementsoverzicht van ABP 2020 hieronder toont dat ABP in 2020 21% rendement over hun private equity portefeuille heeft gemaakt. Een absolute uitschieter op hun gemiddelde van 6.6%.

 

 

ABP heeft een relatief kleine allocatie richting private equity van 6.3%. Desondanks draagt private equity in relatieve zin meer bij aan ABP´s rendement dan hun aandelen allocatie van bijna 33%. Dit alles is te danken aan de hoge rendementen van private equity.

 

 

Buiten Nederland

 

Ook in het buitenland beleggen pensioenfondsen driftig in private equity. Het Canadese Pensioen Plan (CPP) is de grootste pensioenbelegger in private equity met een allocatie van maar liefst EUR 120 miljard (2021). Voor CPP betekent dit dat zij bijna 20% van hun totale vermogen hebben gealloceerd aan private equity en dat doen zij niet voor niets.

 

 

Uit onderzoek

 

Uit onderzoek van Cambridge Associates (2021), onder meer dan 250 Amerikaanse pensioenfondsen en andere institutionele beleggers, blijkt dat hoe hoger de allocatie richting private equity en venture capital, hoe hoger de gemiddelde rendementen.

 

 

Met allocaties in private equity die groter dan 30% van een portefeuille kunnen zijn, leverde gemiddeld 2% extra rendement / jaar op vergeleken met de laagste allocatie. Venture capital allocaties waren gemiddeld lager, met maximale allocaties boven de 15%. Ook hier leverde de hoogste allocatie 3% extra rendement / jaar op.

 

 

Conclusie

 

Met deze inzichten concluderen wij bij Capler dat private equity een significante bijdrage heeft geleverd aan het rendement van pensioenfondsen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd wordt private equity vertrouwd als een belangrijke beleggingscategorie.

 

Bij Capler willen wij elke belegger de mogelijkheid geven om, net als institutionele beleggers, private equity fondsen te selecteren en in te beleggen. Dit levert spreiding op en in het verleden ook significant meer rendement.

Disclaimer: dit artikel is op persoonlijke titel geschreven. Aan de informatie in deze blog kunnen geen rechten worden ontleend en bevatten nadrukkelijk geen investerings-, financiële, juridische, fiscale of andere adviezen, beleggingsstrategieën of verzoek tot aanschaf van effecten en/of andere financiële instrumenten. De gepresenteerde informatie is puur informatief of ter vermaak bedoeld. Navolging en eventuele schade is voor eigen verantwoordelijkheid, doe je eigen research, beleg nooit met geld dat je niet kan missen, lees de financiële bijsluiters en raadpleeg altijd een onafhankelijk financieel adviseur.

Lees verder

milon

Meer weten?

Krijg volledig vrijblijvend toegang tot onze fondsen en ontvang updates over nieuwe investeringsmogelijkheden.

Meld je gratis aan Log in
This site is registered on wpml.org as a development site.