De beurs schiet nu omhoog, waarom toch private equity?
Team Capler, 1 november, 2021
In een wereld die getroffen wordt door een pandemie en verschillende lockdowns, is 2021 tot op heden een goed jaar voor de aandelenbeurzen. Beleggers rekenen er op dat de consument bij het heropenen van de markten flink zal gaan uitgeven, waardoor onder andere de AEX momenteel op record hoogte staat.
Waarom dan toch investeren in private equity? Dat heeft te maken met 2 belangrijke kenmerken die een private equity beleggingsstrategie met zich meebrengt:
- Langetermijnstrategie
- Diversificatie
Langetermijnstrategie
De huidige winsten op de aandelenbeurzen verleiden veel particuliere beleggers tot instappen, dit terwijl de historische lange termijn rendementen van de AEX tussen 1 januari 2011 en 1 januari 2021 nog geen 6% per jaar bedraagt. In een studie van Invest Europe (2021) over een vergelijkbare periode, bedroeg het rendement van private equity fondsen (¨buy-outs¨) maar liefst 15% per jaar.
De lange termijn strategie van private equity lijkt daarmee ook in economisch mindere tijden een stabieler en beter rendement op te leveren dan de aandelenbeurs. Daarnaast zal het huidige economische klimaat, waarin beursgenoteerde bedrijven veel geld beschikbaar hebben voor overnames (van oa. private equity bedrijven), ook dit jaar de private equity fondsen geen windeieren leggen. Hoe dat zal lopen, zullen we in de resultaten volgend jaar terugzien.
Hoelang de huidige hype en oplopende aandelenkoersen nog zullen doorgaan weet niemand, maar grote investeerders zoals Michael Burry (die miljardair werd door de kredietcrisis goed te voorspellen), zien ook nu weer een grote crash aankomen!
[the markets are in the] greatest speculative bubble of all time in all things – Michael Burry (2021)
Diversificatie
Of anders gezegd, spreiding van beleggingen. Dit lijk alleen voorbehouden aan vermogende particulieren of institutionele beleggers, maar is zeker voor de kleine retail belegger ook van belang. Hoogstwaarschijnlijk doe je al aan spreiding, door een koophuis, wat aandelen en spaargeld op de bank. Hiermee wordt de waarde van jouw vermogen al beïnvloed door de vastgoedmarkt, beursgenoteerde aandelen markt en de rentemarkt.
Maar spreiding kan nog veel verder gaan:
- Beleggingscategorie: naast vastgoed, beursgenoteerde aandelen en rentes; kan je ook kijken naar obligaties, leningen, crypto-currencies en natuurlijk private equity.
- Schaalgrootte: stel dat je nu aandelen Heineken bezit, dan wordt de waarde daarvan bepaald door de consumptie in de horeca. Gedurende een wereldwijde pandemie neemt de winst daardoor af, dit terwijl aandelen Adyen, die online betalingen verwerken door thuiswerken stug doorgroeien. In plaats van 1 of meerdere aandelen selecteren is een index volgen (ETF tracker) een stuk meer gediversifieerd.
Spreiding over beleggingscategorieën en schaalgrootte zijn beiden via Capler de praktijk te brengen. Niet alleen bieden wij via Capler particuliere beleggers de mogelijkheid om met minimale bedragen te beleggen in private equity en zo hun vermogen meer te spreiden, maar doordat je belegd in fondsen, wordt jouw belegging ook over meerdere private bedrijven gespreid!
Conclusie
Ondanks dat de aandelenbeurzen momenteel zeer aantrekkelijk lijken, kan het geen kwaad om met een langere termijn visie en meer spreiding naar je eigen beleggingsportefeuille te kijken. Vermogensopbouw gaat niet van de ene op de andere dag, maar is een proces van jaren. Private equity is daarbij een aantrekkelijke aanvulling, die zowel je rendement als spreiding kan vergroten!

Disclaimer: dit artikel is op persoonlijke titel geschreven. Aan de informatie in deze blog kunnen geen rechten worden ontleend en bevatten nadrukkelijk geen investerings-, financiële, juridische, fiscale of andere adviezen, beleggingsstrategieën of verzoek tot aanschaf van effecten en/of andere financiële instrumenten. De gepresenteerde informatie is puur informatief of ter vermaak bedoeld. Navolging en eventuele schade is voor eigen verantwoordelijkheid, doe je eigen research, beleg nooit met geld dat je niet kan missen, lees de financiële bijsluiters en raadpleeg altijd een onafhankelijk financieel adviseur.
Lees verder
Meer weten?
Krijg volledig vrijblijvend toegang tot onze fondsen en ontvang updates over nieuwe investeringsmogelijkheden.
Meld je gratis aan Log in