Actueel

De bijdrage van private equity aan Nederlandse bedrijven

3 minuten om te lezen

Team Capler, 1 december, 2021

Nederlandse private equity bedrijven en Nederlandse venture capital bedrijven (“private equity bedrijven”) zijn voor mensen in de financiële sector soms al een mysterie, laat staan dat de bescheiden belegger een goed inzicht heeft in de private equity markt.

Maar klopt het dat private equity alleen voor de vermogende beleggers is en voor dure advocaten en consultants? Bij Capler weten we dat private equity dichterbij is dan je denkt en komen we onbewust vaker met private equity bedrijven in aanraking dan we denken.

Weten wat de definitie is van private equity bedrijven?

 

Lees eerst: Private equity & venture capital. Wat is het verschil?

 

Private bedrijven in Nederland

 

Alle niet beursgenoteerde bedrijven zijn private bedrijven in Nederland, maar deze zijn niet allemaal in handen van private equity of venture capital fondsen. Van de meeste private bedrijven is de eigenaar nog steeds de oprichter, de ondernemersfamilie en de werknemers. 

Volgens de laatste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), de Nederlandse branchevereniging voor private equity en venture capital fondsen, hebben er:

in 2021

  • 327 private bedrijven in Nederland een investering gehad van venture capital fondsen
  • 237 private bedrijven in Nederland een investering gehad van private equity fondsen

Dit zijn cijfers over 1 jaar, terwijl er ieder jaar in private bedrijven wordt geïnvesteerd. Een totaaloverzicht met harde cijfers ontbreekt hiervoor, maar de NVP heeft wel een inschatting gemaakt. Zij denken dat er in totaal 2.100 Nederlandse private equity en venture capital bedrijven zijn. 

Met in totaal 1,1 miljoen private bedrijven in Nederland ( zzp´ers niet meegerekend), is het aantal private equity bedrijven of venture capital bedrijven nog betrekkelijk klein. Toch hebben deze bedrijven een grotere impact dan we denken, bijvoorbeeld als we kijken naar werknemers of Bruto Binnenlands Product:

  • In totaal werken er ongeveer 380.000 medewerkers voor alle Nederlandse private equity bedrijven. Dat is 4% van de werkende beroepsbevolking.
  • Daarnaast vertegenwoordigen alle private equity bedrijven maar liefst 14% van het Bruto Binnenlands Product!

De economische impact van private equity en venture capital bedrijven is dus veel groter dan de bedrijfs aantallen.

 

 

 

Voorbeelden in Nederland

 

De cijfers zijn natuurlijk interessant, maar dan kunnen we nog geen goed beeld vormen van de dagelijkse impact van private equity bedrijven op ons eigen leven.

 

Ook daar houdt de NVP zich mee bezig. Doordat de meeste Nederlandse investeringsfondsen bij de NVP zijn aangesloten, hebben zij de mogelijkheid om data te verzamelen en kennis te delen over investeringen in de Nederlandse private equity markt. Recent heeft de NVP een promotie filmpje gemaakt over de alledaagse private bedrijven die gesteund worden door private equity of venture capital fondsen.

 

Denk hierbij aan:

 

  • HEMA, met Parcom
  • Action, met 3i
  • Scotch & Soda, Sun Capital Partners.

 

Maar niet alleen winkelketens of retail merken worden door private equity of venture capital fondsen gesteund. Ook medicijnontwikkeling, bedrijfssoftware, voedselproducenten en duurzame technologie worden door verschillende investeringsfondsen aan kapitaal en kennis geholpen.

 

 

 

Conclusie

 

Door middel van het investeren in private equity en venture capital fondsen, maak je niet alleen een goed rendement, maar ondersteun je ook alle Nederlandse bedrijven in de portefeuille. Indirect wordt je zo dus aandeelhouder van de bedrijven die wij kennen uit het Nederlandse straatbeeld of die zich bezighouden met de technologische ontwikkelingen van de toekomst.

 

Bij Capler willen we iedereen de mogelijkheid geven om te beleggen in private equity bedrijven. Kijk bij onze fondsen of maak een account.

 

Disclaimer: dit artikel is op persoonlijke titel geschreven. Aan de informatie in deze blog kunnen geen rechten worden ontleend en bevatten nadrukkelijk geen investerings-, financiële, juridische, fiscale of andere adviezen, beleggingsstrategieën of verzoek tot aanschaf van effecten en/of andere financiële instrumenten. De gepresenteerde informatie is puur informatief of ter vermaak bedoeld. Navolging en eventuele schade is voor eigen verantwoordelijkheid, doe je eigen research, beleg nooit met geld dat je niet kan missen, lees de financiële bijsluiters en raadpleeg altijd een onafhankelijk financieel adviseur.

Lees verder

milon

Meer weten?

Krijg volledig vrijblijvend toegang tot onze fondsen en ontvang updates over nieuwe investeringsmogelijkheden.

Meld je gratis aan Log in
This site is registered on wpml.org as a development site.