Actueel

Geen AFM toezicht? Hoe zit dat precies?!

3 minuten om te lezen

Team Capler, 1 februari, 2022

Op de website van Capler is een vermelding te vinden van de AFM: “Let op! U belegt buiten AFM toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit.” Wat betekent dit precies en is een belegging met Capler dan nog wel veilig?

De Autoriteit Financiële Markten (“AFM”) houdt toezicht op alle financiële instellingen en dienstverleners in Nederland. Om hiermee eerlijk en transparante financiële markten in Nederland te waarborgen. Als beleggingsfonds staat Capler bij de AFM geregistreerd, maar daar zijn wel een aantal spelregels aan verbonden.

 

Aanmeldingsprocedure

 

Allereerst heeft Capler een aanmeldingsprocedure doorlopen om geregistreerd te kunnen worden. Hierbij hebben wij kenbaar gemaakt wat voor een financieel product wij willen aanbieden en wie onze deelnemers kunnen zijn. Verschillende documenten, waaronder ons Essentiële Informatie Document (“EID”), zijn hierbij getoetst aan de wettelijke vereisten. Hiermee is het EID dus een goed uitgangspunt om verschillende beleggingen met elkaar op eenvoudige wijze te kunnen vergelijken.

 

Vrijstellingsvermelding

 

Daarnaast zijn wij wettelijk verplicht om op onze website de genoemde vermelding te plaatsen, ook wel “Vrijstellingsvermelding”. Deze vermelding is een herinnering van de AFM aan de consument dat van sommige financiële instellingen of dienstverleners extra eisen worden gesteld. Capler valt hier niet onder en dat leggen we graag nog eens uit.

  • Geen vergunningsplicht? Maar een verplichte registratie. Niet elk beleggingsfonds hoeft een vergunning te hebben. Dit hoeft pas als een beleggingsfonds een omvang heeft van EUR 100.000.000 (honderd miljoen euro) en dit fonds aan meer dan 150 kleine beleggers (< EUR 100.000 (honderdduizend euro), wordt aangeboden.
    Wij werken, in verband met de 150 beleggers-grens van de AFM, uitsluitend voor een klein en select gezelschap van Capler members.
  • Geen prospectusplicht? Een prospectus is een standaard informatiedocument, net als het EID. Het prospectus is een uitgebreidere beschrijving dan het EID en beschrijft onder andere de investeringsstrategie, de te verwachten rendementen en de risico´s. Bij beleggingsfondsen die kleiner zijn dan EUR 5.000.000 (vijf miljoen euro) is het opstellen van een EID volgens de AFM niet verplicht. Het opstellen van een prospectus is dan te tijdrovend en te kostbaar. Wel moet de vrijstellingsvermelding in dat geval duidelijk gepubliceerd worden.

 

Invloed op jou als belegger

 

Bij Capler proberen wij zo eerlijk mogelijk te zijn over de risico’s van beleggen. Het presenteren van de vrijstellingsvermelding hoort daar ook bij. Als belegger zal je altijd een eigen afweging moeten maken of een belegging (met of zonder vrijstellingsvermelding) en de daarbij behorende risico’s bij jou passen.

 

Heb je nog vragen over de AFM registratie of over Capler’s beleggingsfonds? Neem dan contact op met de AFM of met ons. Wij proberen je altijd zo goed mogelijk te informeren. Wij staan geregistreerd bij de AFM onder Fonds-ID: 50027577.

 

AFM Bevestiging registratie Milon Management B.V

 

Team Capler
Email: team@capler.nl
Telefoon: +31 (0)20 30 86 538
Whatsapp: +31 (0)20 30 86 538

Disclaimer: dit artikel is op persoonlijke titel geschreven. Aan de informatie in deze blog kunnen geen rechten worden ontleend en bevatten nadrukkelijk geen investerings-, financiële, juridische, fiscale of andere adviezen, beleggingsstrategieën of verzoek tot aanschaf van effecten en/of andere financiële instrumenten. De gepresenteerde informatie is puur informatief of ter vermaak bedoeld. Navolging en eventuele schade is voor eigen verantwoordelijkheid, doe je eigen research, beleg nooit met geld dat je niet kan missen, lees de financiële bijsluiters en raadpleeg altijd een onafhankelijk financieel adviseur.

Lees verder

milon

Meer weten?

Krijg volledig vrijblijvend toegang tot onze fondsen en ontvang updates over nieuwe investeringsmogelijkheden.

Meld je gratis aan Log in

Geef een reactie

This site is registered on wpml.org as a development site.