Private equity en venture capital. Wat is het verschil?
Team Capler, 1 maart, 2022
Capler richt zich exclusief op private equity en venture capital investeringen, maar wat betekenen deze termen nu precies en hoe verschillen ze van elkaar? Wij zetten het verschil tussen private equity en venture capital voor je op een rij. Zowel vanuit de theorie als de praktijk.
De theorie: publiek vs. privaat kapitaal
De definitie van private equity, in het Nederlands ‘privaat kapitaal’, is het beste te begrijpen als je de tegenovergestelde definitie kent: ‘publiek kapitaal’. Publiek kapitaal klinkt misschien vreemd, maar dit zijn alle beursgenoteerde bedrijven. Het kapitaal (de aandelen) van deze bedrijven zijn op de beurs openbaar en voor elk publiek te kopen en te verkopen, daarom heet dit publiek kapitaal.
De aandelen van alle overige bedrijven, die dus niet op een aandelenbeurs verhandeld worden, vallen daarmee onder de definitie van private equity. Op het moment dat een (niet-beursgenoteerde) werkgever aandelen aan jou zou geven, of als jij in een start-up hebt geïnvesteerd, ben je meteen een investeerder in private equity.
Private equity is dus een definitie voor niet-beursgenoteerde aandelen, maar in de praktijk wordt de term vaak gelijkgesteld aan een specifieke investeringsstrategie.
De praktijk: verschillende investeringsstrategieën
Naast private equity wordt venture capital in de praktijk gebruikt voor de omschrijving van een specifieke investeringsstrategie. Beide strategieën richten zich op niet-beursgenoteerde bedrijven en vallen volgens de definitie onder private equity. Dit kan nog wel eens verwarrend zijn, maar hieronder leggen wij het uit:
- Private equity (PE) wordt vaak gebruikt voor een Buyout strategie. Deze investeerders focussen zich op volwassen en winstgevende bedrijven. Zij kopen hierbij bestaande aandeelhouders uit (Buyout) om de aandelen in het betreffende bedrijf te krijgen. Dit komt bijvoorbeeld voor op het moment dat familiebedrijven geen opvolging hebben om het bedrijf te leiden. Een ander voorbeeld is dat bestaande aandeelhouders een professionele investeerder/adviseur zich laten inkopen om zo dezelfde belangen na te streven als de zittende aandeelhouders.
- Venture capital (VC) is een hele brede investeringsstrategie die op 2 manieren verschilt van private equity:
- Winstgevendheid, waar PE zich alleen richt op winstgevende bedrijven, kan VC ook investeren in bedrijven die nog geen winst maken. Geen winst maken en toch investeren in een bedrijf om geld te verdienen, kan dat wel? Jazeker! VC investeert bijvoorbeeld in start-ups die medicijnen ontwikkelen en daarvoor veel kapitaal in het begin van hun levensfase nodig hebben. Of VC investeert in bedrijven die zo hard groeien dat alle inkomsten weer moeten worden geherinvesteerd om de groei bij te houden. Deze bedrijven zijn dus nu nog niet winstgevend, maar verwachten dat in de toekomst wel te zijn.
- Levensfase. PE investeert voornamelijk in volwassen en winstgevende bedrijven, terwijl een VC al kan investeren vanaf de dag van de oprichting van een nieuw bedrijf (de pre-seed stage), tot aan een laatste investeringsronde vlak voor dat een bedrijf naar de beurs gaat (de later stage of pre-IPO stage). Kortom venture capital is een stuk gevarieerder dan private equity.
Conclusie
De overeenkomst tussen private equity en venture capital is dat beide in niet-beursgenoteerde bedrijven investeren. Het verschil is dat private equity richt zich op meer volwassen- en winstgevende ondernemingen. Venture capital helpt vooral de jonge bedrijven met groeien. Maar is er nu een strategie beter?
Bij Capler geloven we in de kracht van beide investeringsstrategieën. Immers, als de kleine bedrijven niet geholpen worden door venture capital, dan hebben de private equity fondsen uiteindelijk ook geen bedrijven om in te investeren. Samen vormen private equity en venture capital een zeer interessant alternatief voor investeren in beursgenoteerde bedrijven. Via Capler willen we deze beleggingen voor iedereen bereikbaar maken.

Disclaimer: dit artikel is op persoonlijke titel geschreven. Aan de informatie in deze blog kunnen geen rechten worden ontleend en bevatten nadrukkelijk geen investerings-, financiële, juridische, fiscale of andere adviezen, beleggingsstrategieën of verzoek tot aanschaf van effecten en/of andere financiële instrumenten. De gepresenteerde informatie is puur informatief of ter vermaak bedoeld. Navolging en eventuele schade is voor eigen verantwoordelijkheid, doe je eigen research, beleg nooit met geld dat je niet kan missen, lees de financiële bijsluiters en raadpleeg altijd een onafhankelijk financieel adviseur.
Lees verder
Meer weten?
Krijg volledig vrijblijvend toegang tot onze fondsen en ontvang updates over nieuwe investeringsmogelijkheden.
Meld je gratis aan Log in