BetalingenHelpUitgelicht

Daglimiet wijzigen? Hoe moet dat?

3 minuten om te lezen

Michiel Mutsaerts, 31 May, 2022

Om te kunnen investeren met Capler moet jouw daglimiet toereikend zijn voor de gewenste investering. Hoe je deze moet wijzigen, en hoe lang het duurt voordat deze is doorgevoerd, scheelt per bank.

Beleggingen tot €50.000 kunnen over het algemeen met iDeal en met een directe overboeking (SEPA) worden overgeboekt. Bedragen boven de €50.000 worden niet ondersteund met iDeal en kunnen alleen worden overgemaakt met een directe overboeking (SEPA).

Hieronder staat een overzicht van alle banken die worden ondersteund door iDeal. Staat jouw bank er niet bij? Geen zorgen, jouw investering kan je nog steeds overmaken met een directe overboeking (SEPA).

Klik op jouw bank om te zien hoe je jouw daglimiet moet wijzigen. Hou rekening met een wachttijd, die de meeste banken instellen nadat je daglimiet is verhoogd. Dit om fraude te voorkomen.

Kom je er nog steeds niet uit? Neem dan contact op met jouw bank.

Als je vragen hebt over de inschrijving of de investering met Capler, kun je neem dan contact met ons op.

Welk rendement kan ik maandelijks verwachten?

Bekijk artikel

Private equity staat bekend om de hoge lange termijn rendementen die gerealiseerd kunnen worden. Maar het verwachtingspatroon voor deze rendementen is anders dan bijvoorbeeld de schommelingen van beursgenoteerde aandelen. Aan de hand van 3 vragen en 3 grafieken delen we in dit artikel onze kennis.

Aan de hand van 3 vragen en 3 grafieken vergelijken we in dit artikel de rendementen van de Amsterdamse aandelenbeurs (AEX) index, met de rendementen van een van de fondsen waarin Capler momenteel is belegd: Partners Group Global Sicav. We gebruiken hier het fonds van Partners Group, doordat deze het langste trackrecord heeft (sinds 2009) en zo de vergelijking de meeste inzichten oplevert.

Welke rendementen kunt u verwachten?

Het korte antwoord: 2%-3% per jaar meer dan aandelen.

Private equity is gefocust op langetermijn consistente groei. Geen korte ritjes en beleggen op korte termijn trend, geen hypes. Met een portefeuille van groeiende en winstgevende bedrijven heeft Partners Group het over de periode van 2010-2023 30% beter gedaan dan de AEX index. Dat komt neer op ongeveer 2%-3% per jaar.

Wanneer wordt het meeste rendement geboekt?

Het korte antwoord: gedurende negatieve markten / een recessie.

Als we de rendementen van Partners Group en de AEX niet cumulatief maar per jaar bekijken, zien we wanneer private equity zich het meeste onderscheidt. Gedurende verschillende economische recessies (2011 – eurocrisis, 2018 – sentiment en 2022 – inflatie & energiecrisis) ging de beurs hard onderuit. 

Partners Group noteerde in die jaren echter stabiele rendementen of net positief. In deze jaren werden de grootste verschillen geboekt vergeleken met de beurs. Het selecteren van sterke bedrijven die groeien en winstgevend zijn, gaat gepaard met het zoeken naar sectoren die een bepaalde mate van “recessieproof” zijn.

Nu zullen wij niet direct zeggen dat we graag een recessie zien in de aankomende jaren, want andere private equity fondsen weten juist extra te profiteren van sterke beurskoersen. Uiteindelijk gaat het om de balans in de gehele portefeuille van het Capler Private Equity fonds.

Welk rendement op maandbasis is gebruikelijk (volatiliteit)?

Het korte antwoord: een consistente 1%-2%.

Als we kijken naar de verdeling van maandelijkse rendementen tussen Partners Group en de AEX, dan is het verschil groot. 8 van de 10 maandelijkse rendementen van Partners Group liggen tussen de 0%-2% per maand. Terwijl dit voor de AEX index heftig heen en weer schommelt tussen de -5% en +5%.

Private equity focust dus veel meer op consistente groei, dan de beurskoersen. Schrik dus niet als de beurs de ene maand 5% omhoog gaat en private equity “slechts” 1% rendement heeft geboekt. Als de maand daarop de beurs 5% verliest en private equity wederom 1% wint, dan is de eindstand 2 – 0 in het voordeel van de private equity.

De voordelen van partnerbeleggen

Bekijk artikel

Gezamenlijk beleggen met uw partner kan zowel romantisch als zeer praktisch zijn. In sommige situaties heeft een partner belegging ook nog juridische gevolgen. In dit artikel zetten we de belangrijkste situaties en de voordelen van partnerbeleggen voor u op een rijtje.

Het belangrijkste voordeel van partnerbeleggen

Om met de belangrijkste voordelen te beginnen: met een partnerbelegging bent u gezamenlijk bevoegd. Dat wil zeggen, beide partners kunnen individueel beslissingen nemen over de gemaakte belegging. Denk hierbij aan de beslissing om extra te investeren, om de belegging te verkopen en om de contactgegevens of bankrekening te wijzigen.

Dit is handig in situaties waarin een van de partners niet meer in staat is om zelfstandig over de belegging te kunnen beslissen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij ziekte of overlijden. 

Specifiek voor partners die niet-getrouwd zijn, geen geregistreerd partnerschap hebben, of een belegging buiten een al vastgelegde erfenis willen houden, heeft partnerbeleggen in het Capler Private Equity fund-of-funds een juridische meerwaarde.

Partnerbeleggen in specifieke situaties

Ik ben getrouwd, is partnerbeleggen dan relevant?

Dit hangt van uw huwelijkse voorwaarden af. In sommige gevallen zijn uw beleggingen automatisch verdeeld over beide partners en krijgt een partner automatisch een beschikkingsbevoegdheid in situaties van ziekte of overlijden. In andere gevallen moet hier specifiek voor worden gekozen. Een partnerbelegging kan dan uitkomst bieden.

Ik woon samen, is partnerbeleggen dan relevant?

Heeft een samenlevingscontract? Dan heeft u ongetwijfeld ook vastgelegd hoe uw beleggingen worden verdeeld. Staat hier niks over vast en wilt u een belegging gelijk verdelen over beide partners, dan kan een partnerbelegging handig zijn.

Ik heb een fiscale partner, is partnerbeleggen dan relevant?

Een fiscale partner geeft niet automatisch beschikkingsbevoegdheid aan uw partner over uw belegging. Een fiscale partner kan immers ook een huisgenoot zijn, met wie u verder geen belegging of andere financiële zaken deelt. Met een partnerbelegging kan dan alsnog worden vastgelegd dat u beide kunt beslissen over uw belegging in het Capler Private Equity fund-of-funds.

De romantiek van partnerbeleggen

In een relatie draait alles om een goede verbinding met je partner. Waarschijnlijk delen jullie dezelfde levensvisie of een hobby en kunnen daar samen van genieten. Ook een gezamenlijke financiële doelstelling kan een relatie verrijken. 

Willen jullie bijvoorbeeld eerder stoppen met werken? Een wereldreis maken? Of jullie kinderen helpen bij het aankopen van hun eerste huis? Een gezamenlijk doel verrijkt niet alleen jullie relatie, maar versterkt ook jullie beleggingsstrategie. De risico’s die jullie nemen en de looptijd van een belegging moeten hierbij aansluiten. Hiervoor moeten jullie goed communiceren en wellicht samen nieuwe kennis over beleggen opdoen. Voor het Capler Team is dat pure liefde.

Waarom duurt het zo lang voordat mijn inschrijving is verwerkt?

Bekijk artikel

Na ondertekening en overboeking van je belegging bij Capler, wil je natuurlijk dat je investering zo snel mogelijk wordt verwerkt. Toch is er een korte, onvermijdelijke wachttijd, voordat jouw inleg daadwerkelijk belegd is in private equity. Waar dat vandaan komt, lees je hier.

Private equity is niet beursgenoteerd

Tegenwoordig zijn beleggers gewend dat je beursgenoteerde aandelen met één druk op de knop, via een website of app, kan aankopen. Met real-time waardebepalingen door vraag-en-aanbod, is het elk moment van de dag inzichtelijk welke prijs je voor welk aandeel moet betalen.

Private equity is niet beursgenoteerd en kent geen real-time vraag-en-aanbod. De waarde van een private equity fonds wordt bepaald door de waarde van de onderliggende portefeuille-ondernemingen. De waarde van deze bedrijven wordt bepaald op basis van financiële analyses, zoals: discounted cashflows of multiples. Deze analyses kosten tijd, waardoor het langer duurt voordat de waarde van een participatie in het Capler Private Equity fonds bekend is.

Waarderingsproces van private equity

Welke stappen moeten er dan allemaal doorlopen worden voordat de waarde van het Capler Private Equity fonds bekend is?

  1. Een private equity portefeuille bedrijf moet elk(e) maand/kwartaal financieel afsluiten en de periode cijfers opmaken.
  2. Op het moment dat deze cijfers gereed zijn, kan een private equity manager een nieuwe waardering maken over een portefeuille bedrijf.
  3. Wanneer alle waarderingen van alle bedrijven uit een fonds bekend zijn, kan de private equity manager ook de nieuwe waarde van het fonds berekenen.
  4. De nieuwste fonds waardering wordt naar de beleggers in deze private equity fondsen, zoals Capler Private Equity, gecommuniceerd. Op het moment dat wij alle waarderingen van de fondsen hebben, kan de accountant de totale waarde van het Capler Private Equity fonds berekenen.
  5. Met de nieuwe totaalwaarde van het fonds, kan ook de waarde per participatie worden berekend en kunnen nieuwe inschrijvingen worden verwerkt.

Inschrijvingen Capler Private Equity

Het is natuurlijk goed voor te stellen dat het tijd kost om alle bovenstaande 5 stappen te doorlopen. Daarom heeft het Capler Private Equity fonds 28 werkdagen de tijd om de nieuwe waarde van participaties te berekenen en hierover te communiceren.

Nieuwe inschrijvingen die elke maand binnenkomen, worden 1x per maand verwerkt op de eerste werkdag van de maand. Uiterlijk 28 werkdagen daarna wordt er gecommuniceerd over de waarde van uit te geven participaties. Met terugwerkende kracht worden inschrijvingen dan verwerkt op de eerder genoemde eerste werkdag van de maand.

De verwerking van inschrijvingen voor het Capler Private Equity fonds neemt dus wat tijd in beslag, maar gebeurt wel tegen de meest recente en eerlijke waardering.

Benieuwd wat er na het verwerken van je inschrijving gebeurt?
Lees dan ook Hoe investeer je in een private equity fonds?

milon

Beleg mee met de
professionals

Beleggen in private equity was nog nooit zo gemakkelijk.
Doe meer met je geld en schrijf je nu in.

Maak je account

Leave a comment