Hoe kan ik investeren?
Michiel Mutsaerts, 1 June, 2022
Om een investering in het Capler Private Equity Fund-of-Funds te kunnen doen, moet je je eerst inschrijven op ons platform. De investering in het fonds is pas afgerond na het doorlopen van een paar belangrijke stappen. Hieronder lichten wij deze stappen nog eens verder toe.
1. Maak een account
Je begint het proces met het aanmaken van een eigen account. Met dit account heb je toegang tot het investeringsplatform van Capler en krijg je meer inzicht in de mogelijkheden als investeerder, in jouw eigen beleggersprofiel. Vanuit je persoonlijke dashboard word je door het investeringsproces heen geleid.
2. Vul je profiel aan
Bij de volgende stap is het tijd om elkaar beter te leren kennen. Deze kennismaking is nog steeds volledig vrijblijvend en bestaat uit drie onderdelen:
Vragenlijst
Bij dit onderdeel zul je vragen tegenkomen over onder andere jouw voorkeuren en criteria voor een investering met Capler. Zo krijgen wij inzicht in jouw behoefte als belegger en toetsen wij of private equity wel bij jou past.
Identificatie
Verifiëren van de identiteit is het vaststellen dat de door jou opgegeven identiteit overeenkomt met jouw werkelijke identiteit. Deze stap is wettelijk verplicht om jou als belegger toegang te mogen geven tot het fonds. Verificatie kan met je telefoon, of door middel van het uploaden van benodigde documenten.
Achtergrond controles
Naast bovengenoemde onderdelen vinden er op de achtergrond ook nog controles plaats. Om aan alle wet- en regelgeving te voldoen moeten alle beleggers gescreend worden. Dit gebeurd automatisch en hiervoor hoef je niks te doen.
3. Beleg zoals jij wilt
Nadat je profiel compleet is, moet je een keuze maken op welke manier je in het fonds wilt beleggen. Beleg je bijvoorbeeld als een privé persoon of vanuit een persoonlijke holding? Beleg je voor je pensioen of wellicht op naam van je kind? Vanuit jouw account kan je de verschillende opties terugvinden en een keuze maken.
Na jouw keuze, onderteken je de inschrijving digitaal. Na ondertekening ga je direct over tot investering. Hiervoor is het van belang dat je daglimiet toereikend is en je weet welke betaalmethode je toe wilt passen.
Gefeliciteerd!
Na het succesvol doorlopen van de bovenstaande stappen en de acceptatie door het fonds ben je officieel een private equity belegger.
Als je vragen hebt over de inschrijving of de investering met Capler, neem dan contact met ons op.

De rol van private equity in een gespreide portefeuille
De traditionele beleggingsmix van aandelen en obligaties krijgt concurrentie. Steeds meer beleggers kijken verder dan de beurs – en met goede reden. Want met de democratisering van private equity zijn er nieuwe manieren van beleggen.
Dit artikel is gepubliceerd ten tijde van 2 weken heftige wereldwijde schommelingen op de aandelenbeurzen. In onze ogen draait beleggen om de focus op beleggingsdoelstellingen en het samenstellen van een passende beleggingsportefeuille. De waan van de dag is in onze ogen minder relevant, waardoor dit tijdloze artikel alleen maar relevanter is geworden.
Vorige maand schreven we al over het toenemende belang van private equity in de economie. Het aantal beursgenoteerde bedrijven neemt af, terwijl er steeds meer kansen zijn bij niet-beursgenoteerde ondernemingen. Deze maand duiken we dieper in op de vraag wat de rol van private equity is in een moderne beleggingsportefeuille.
Het einde van een tijdperk: aandelen & obligaties?
Al decennialang bestaat een traditionele beleggingsstrategie uit een gespreide portefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties. Aandelen voor de groei en obligaties ter bescherming. Deze klassieke aanpak voor vermogensopbouw dankte zijn succes vooral aan een cruciaal mechanisme: de negatieve correlatie tussen beide beleggingscategorieën.
Alleen, in een snel veranderende wereld is deze traditionele aanpak mogelijk minder robuust dan voorheen. Het gaat ons daarbij te ver om te roepen dat de 60-40 portefeuille niet meer werkt, maar fundamentele veranderingen hebben er recent wel plaatsgevonden, zoals:
- In 2021 was een omslagpunt zichtbaar in de correlatie tussen aandelen en obligaties. Van een twintigjarige periode met negatieve correlaties (en grote diversificatie voordelen), gingen de S&P 500 en US 10-year Treasury terug naar positieve correlaties.
- De gevolgen van deze veranderingen werden in 2022 zichtbaar. Dat jaar toonde de kwetsbaarheid van de traditionele beleggingsstrategie, waarbij zowel aandelen als obligaties gelijktijdig daalden. Dit resulteerde in een historisch teleurstellend jaar voor traditionele beleggers.
Daarnaast zijn er een heel scala aan nieuwe beleggingsopties bij gekomen en groeit het besef dat ook buiten de beurs er kansen liggen.
Alternatieve beleggingen bieden diversificatie
Voor grote institutionele beleggers is het al decennialang gebruikelijk breder te kijken dan aandelen en obligaties. Pensioenfondsen en verzekeraars alloceren routinematig 20-30% van hun vermogen naar alternatieve beleggingen – waaronder private equity, vastgoed, hedgefondsen en grondstoffen.
Hun motivatie? Rendementspotentieel en diversificatie.
Diversificatie betekent voor professionele beleggers meer dan simpelweg investeren in verschillende soorten activa. Het draait om economische verschillen – lage correlaties tussen beleggingscategorieën – die de totale volatiliteit van een portefeuille kunnen verminderen.
Bij de samenstelling van een beleggingsportefeuille kijken ze daarbij naar de verhoudingen van elke beleggingsklasse en berekenen dan het gemiddelde rendement en risico. Zo optimaliseren ze hun belegging om maximaal rendement met minimale risico´s te behalen.
De moderne beleggingsportefeuille
Het onderzoek van J.P. Morgan Asset Management toont de potentiële voordelen van het toevoegen van alternatieve beleggingen aan een traditionele portefeuille. Voor alternatieve beleggingen kijken zij hierbij naar gelijke delen private equity, hedgefondsen en vastgoed. Waarbij private equity zowel de hoogste correlatie als hoogste rendementsverwachting kent:
Het toevoegen van alternatieve beleggingen aan een traditionele portefeuille is anders voor verschillende type beleggers:
Voor defensieve beleggers
- Een verschuiving van 60% obligaties/40% aandelen naar 50% obligaties/30% aandelen/20% alternatieven levert gemiddeld:
- 5% hoger jaarlijks rendement
- 11% lagere volatiliteit
Voor offensieve beleggers
- Een verschuiving van 80% aandelen/20% obligaties naar 60% aandelen/20% obligaties/20% alternatieven resulteert in:
- Vergelijkbaar rendement (9,7% vs. 9,8%)
- 17% lagere volatiliteit
Voor beide type beleggers zijn er voordelen. Alternatieve beleggingen kunnen een portefeuille veerkrachtiger maken en het rendement verbeteren.
De democratisering van private equity
Wat tot voor kort het exclusieve domein was van institutionele beleggers, komt nu steeds meer binnen bereik van particuliere beleggers. Bij Capler maken we de private equity markt niet alleen toegankelijk, maar bieden ook de transparantie die nodig is om weloverwogen beslissingen te nemen.
De financiële wereld evolueert continu, en moderne beleggingsstrategieën evolueren mee. Voor wie vooruit wil kijken, is private equity niet langer een exotische optie maar een serieus te overwegen component van een evenwichtige portefeuille.
De gebruikte afbeeldingen zijn & blijven eigendom van J.P. Morgan Asset Management. Voor gedetailleerde informatie over de onderliggende datasets en disclaimers verwijzen wij naar het J.P. Morgan Asset Management rapport “Guide to Alternatives (Q1 2025)“.
De informatie in dit kennisartikel vormt geen financieel advies, aanbeveling of aanbod. Lees voordat u belegt het Prospectus en het EID; hierin staat informatie over de kosten en risico’s van het product.
Van publiek naar privaat: Meer kansen voor private equity
In het hedendaagse financiële landschap voltrekt zich een opmerkelijke transformatie: steeds meer bedrijven kiezen ervoor om de publieke markten te verlaten, terwijl private equity een steeds prominentere rol inneemt. Deze trend manifesteert zich op twee belangrijke vlakken: de afname van beursgenoteerde bedrijven en de toename van kansen bij niet-beursgenoteerde bedrijven.
Met verschillende datapunten zullen we deze trends over de afgelopen decennia inzichtelijk maken en toelichten. Hierbij is het van belang dat we de ontwikkelingen in context blijven zien. Hoewel wij toenemende kansen zien binnen de private equity sector blijven beursgenoteerde aandelen een wezenlijk onderdeel van een goed gespreide beleggingsportefeuille.
De afname van beursbedrijven
Het aantal beursgenoteerde bedrijven is wereldwijd significant gedaald. In de Verenigde Staten alleen al is het aantal beursgenoteerde ondernemingen bijna gehalveerd sinds de piek in de jaren ’90. Deze daling wordt veroorzaakt door verschillende factoren.

Er wordt veel gezegd en geschreven over de toenemende regeldruk en de belemmerende werking van kwartaalprestaties. Ja, de complexiteit voor beursgenoteerde bedrijven (en daarmee de kosten) van wet- en regelgeving is aanzienlijk gestegen. En ja, aandeelhouders en analisten verwachten voortdurend groei en winstgevendheid op korte termijn, wat vaak ten koste gaat van langetermijninvesteringen en strategische beslissingen. Maar de grootste driver van deze afname dichten wij toe aan de beschikbaarheid van privaat kapitaal.
Vroeger was een beursnotering vaak noodzakelijk om geld op te halen voor groei. Met het ontstaan van- en de huidige omvang van private equity fondsen kunnen bedrijven nu vergelijkbare of zelfs grotere bedragen ophalen in de private markt, zonder daarvoor een beursnotering te behalen en daarmee de eerder beschreven nadelen te ondervinden.
Naast een afname van nieuwe beursnoteringen, verdwijnen er ook steeds meer bedrijven van de beurs. Wederom door de beschikbaarheid van grote kapitale vermogens in private equity fondsen, zijn de middelen beschikbaar om ondergewaardeerde beursbedrijven op te kopen en in private handen verder te ontwikkelen.
De toename van niet-beursgenoteerde kansen
Parallel aan de daling van beursgenoteerde bedrijven groeit het aantal en de omvang van interessante, investeerbare private ondernemingen. In elke sector is te zien dat kleine ´pappa en mamma´ bedrijven verdwijnen en opgaan in grotere organisaties die beter bestand zijn tegen (internationale) concurrentie. Schaalgrootte is nodig om winstgevend te blijven en marktposities vast te houden. Als we hierbij kijken naar Amerikaanse data over het aantal bedrijven met meer dan 100 medewerkers, zien we een fikse toename. In de afgelopen 25 jaar zijn er meer dan 10.000 bedrijven in deze groep bij gekomen, die allemaal interessant kunnen zijn voor private equity fondsen.

De stijging van 12% is daarnaast nog bescheiden. Als we wat grondiger kijken naar de beschikbare data, dan zien we dat het aantal bedrijven in economisch onzekere tijden flink afneemt:
- De dotcom bubbel in 2001,
- De kredietcrises in 2008 en
- De COVID pandemie in 2020
De huidige beschikbare data eindigt precies in deze laatste crisis. Hierdoor is het aantal bedrijven op dit laatste meetpunt waarschijnlijk lager dan gemiddeld en is het werkelijke groeicijfer waarschijnlijk nog wat hoger dan gepresenteerd. Wij zullen de publicatie van nieuwe cijfers in de aankomende jaren dan ook zeker volgen.
Ook in Nederland zien we vergelijkbare cijfers van het CBS. Hoewel de meetperiode een stuk korter is (2007-2025), groeit het aantal bedrijven met meer dan 100 medewerkers over deze periode met 7%.
Implicaties voor beleggers
Deze verschuiving heeft gevolgen voor de toegankelijkheid van investeringsmogelijkheden voor particuliere beleggers. Natuurlijk zijn er nog steeds duizenden beursgenoteerde bedrijven om in te beleggen, maar het besef groeit dat een significant deel van onze economie zich afspeelt bij niet-beursgenoteerde bedrijven.
Wederom kunnen we dat met Amerikaanse data onderstrepen. Niet alleen het aantal bedrijven met meer dan 100 medewerkers groeit, maar ook hun aandeel in de gehele economie groeit.

Afhankelijk van de indicator groeide het aandeel van interessante bedrijven binnen de gehele Amerikaanse economie tussen de 8%-24%. En de trend lijkt voorlopig door te zetten, met voortdurende groei in private kapitaalmarkten, internationale concurrentie en verdere consolidatie van zowel publieke als private markten.
Dit betekent niet het einde van publieke aandelenbeurzen, maar wel een evolutie naar een meer gediversifieerd financieel ecosysteem waarin publieke en private markten naast elkaar bestaan en elkaar aanvullen. Voor beleggers is het cruciaal om deze transformatie te begrijpen en erop in te spelen.
Private equity evolueert van een nichestrategie naar een essentieel onderdeel van moderne beleggingsportefeuilles.
Duurzaam beleggen bij Capler: hoe groen zijn we?
Bij Capler streven we naar impact. Onze missie is om private equity toegankelijker te maken, zodat meer beleggers kunnen profiteren van deze assetklasse. Dit sluit nauw aan bij Sustainable Development Goal (SDG) 10: het verminderen van ongelijkheid. Maar impact gaat voor ons verder dan alleen toegankelijkheid. Naast financieel rendement willen we ook een positieve bijdrage leveren aan de wereld. In dit artikel bespreken we de belangrijkste principes van duurzaam beleggen en hoe het Capler Private Equity Fund-of-Funds hieraan voldoet.
Voor sommige beleggers is duurzaam beleggen een must. Andere beleggers hebben er weinig mee. Capler en veel private equity fondsen vallen in het midden. Met een lange termijn beleggingsstrategie kan je bijna niet anders dan vooruit kijken en risico’s van klimaat, maatschappij en politiek meenemen in je beleggingsbeslissingen. Alleen is het nog knap lastig om binnen de financiële wereld goed te begrijpen hoe duurzaam een belegging nu echt is.
Een woud aan dure woorden
Duurzaamheid, ESG, impact, Sustainable Development Goals, SFDR, Net Zero, lichtgroen of donkergroen beleggen worden allemaal door elkaar heen gebruikt. Want momenteel is er wereldwijd geen gestandaardiseerde definitie of marktconsensus wat nu precies geldt als een ‘duurzame’ of ‘impact’ investering.
- ESG staat bijvoorbeeld voor Environmental, Social & Governance; ofwel Milieu, Sociaal & Goed bestuur. Dit zijn criteria voor duurzame bedrijfsvoering die voortkomen uit de Principles of Responsible Investing, een organisatie opgezet door de Verenigde Naties
- Tegelijkertijd heeft de Verenigde Naties ook nog algemene doelstellingen bepaald voor een duurzame toekomst. Deze zijn samengevat in 17 punten, de Sustainable Development Goals.
- De Europese Unie heeft daarnaast weer haar eigen structuur geïntroduceerd om duurzaamheid te kwalificeren: de EU Taxonomie.
Nu kunnen we natuurlijk eindeloos ons beklag doen over al deze niet-verplichte en overlappende doelstellingen, beleidscriteria en kwalificaties, maar in het grotere plaatje is iets-nog-altijd-beter-dan-niets.
Maar wat zijn dan wel harde eisen voor investeringen en hoe kan je de duurzaamheid van een belegging beoordelen?
Harde eisen voor private equity
In de beleggingswereld zijn er momenteel 2 belangrijke en juridisch bindende manieren om naar duurzaamheid te kijken:
- Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)
Voortvloeiend op de EU Taxonomy heeft de Europese wetgeving ook de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) geïntroduceerd. Dit is een verplichting voor alle beleggingsfondsen (waaronder private equity) om aan te geven hoe duurzaam zij beleggen.
Aan de hand van de criteria van de EU Taxonomy worden fondsen ingedeeld als een Artikel 6, Artikel 8 of Artikel 9 fonds. In het kort hanteren Artikel 6 fondsen geen specifieke duurzaamheidscriteria en Artikel 8 en 9 wel. Artikel 8 fondsen worden daarbij aangeduid als ‘lichtgroene’ beleggingen, waar Artikel 9 ‘donkergroene’ beleggingen zijn.
Op het moment dat beleggingsfondsen als groen bestempeld willen worden, zullen zij hierover ook moeten rapporteren. Daarnaast moeten zij in hun prospectus aangeven hoe zij aan de EU taxonomy voldoen. Dit gebeurt via handige gestandaardiseerde bijlagen, de pre-contractuele disclosures. - Exclusion lists
Een andere manier om meer te weten te komen over de impact van een beleggingsfonds is om te kijken naar de uitsluitingslijsten. Veel beleggingsfondsen nemen in hun prospectus op in welke sectoren zij wel of heel specifiek niet beleggen.
Deze uitsluitingen worden niet altijd gedreven door wetgeving, maar kunnen ook voortkomen uit de motieven van de beheerder van het fonds. Door de opname- of verwijzing vanuit een prospectus zijn deze zelf opgelegde uitsluitingen verplicht om na te leven. En hoewel de lijsten met sectoren voor elk beleggingsfonds verschillen, zijn veel voorkomende sectoren die worden uitgesloten:
Alcohol
Gokken
Pornografie
Tabak
Wapens
Maar soms ook: Ontbossing en kap van tropisch regenwoud, of olie- en gasproductie.
Bovenstaande kan dus gebruikt worden om beleggingsfondsen en private equity te kunnen beoordelen. Deze harde eisen zijn verplicht als een fonds een duurzaam label wil gebruiken. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat fondsen zonder label geen duurzame investeringen kunnen of zullen doen.

Duurzaamheid bij Capler
Duurzaamheid wordt door Capler breed geïnterpreteerd, niet alleen gericht op energietransitie maar ook op sociale gelijkheid, goed bestuur en het uitsluiten van controversiële sectoren. Maar vertaald naar de harde criteria die wij eerder omschreven ziet onze portefeuille er momenteel als volgt uit:
- Van de huidige private equity fondsen in portefeuille is één fonds geclassificeerd als Artikel 8,
- Twee fondsen streven naar Artikel 8 of 9 status,
- Twee fondsen vallen onder Artikel 6.
- Vier van de vijf fondsen hanteren een duidelijke exclusion list.
Bij Capler waarderen we goed koopmanschap en zien we private ondernemingen als een krachtig middel om positieve maatschappelijke impact te realiseren. Met een portefeuille vol veelbelovende bedrijven in medische innovatie, recycling en de energietransitie, dragen we bij aan een duurzamere toekomst—ook al wordt dit volgens sommige definities en labels niet altijd zo erkend.
We geloven dat transparantie de sleutel is tot bewust beleggen. Daarom hebben we op ons platform de fondsinformatie uitgebreid, met specifieke duurzaamheidsbeoordelingen per private equity-fonds en een inspirerend voorbeeldbedrijf dat volgens ons symbool staat voor impact. Zo helpen we beleggers weloverwogen keuzes te maken en samen te bouwen aan een betere toekomst.
Diversifieer je portfolio
Institutionele beleggers overtreffen traditionele portefeuilles met diversificatie in private equity. Jij nu ook.