Private equity

Investeren in een private equity fonds

3 minuten om te lezen

Jelle Postma, 13 June, 2024

Wanneer private equity fondsen nieuwe beleggers zoeken, richten zij zich van oorsprong op grote institutionele beleggers. Investeren in een private equity fonds werkt hierdoor niet hetzelfde als bijvoorbeeld het kopen van beursgenoteerde aandelen. Graag geven wij een inkijkje in de complexiteit van dit proces gedurende de verkennings-, onderzoeks- en inschrijvingsfase.

Verkenningsfase

In Europa zijn er meer dan 10.000 private equity fondsen. Al deze fondsen hebben hun eigen unieke investeringsstrategie en fondsstructuur. Deze strategie kan verschillen in geografische focus, grootte van bedrijven, sector focus, enzovoorts. Helaas voor beleggers in private equity fondsen is er niet 1 overzicht waar al deze fondsen en onze specifieke beleggingscriteria terug te vinden zijn.

Tijdens de verkenningsfase maken wij daarom gebruik van meerdere databronnen om pro-actief fondsen te identificeren. Daarnaast worden wij regelmatig benaderd door private equity managers die bezig zijn met het ophalen van kapitaal voor nieuwe fondsen.

Uit deze verschillende bronnen stellen wij handmatig een long list van 200 potentieel interessante fondsen samen.

Onderzoeksfase

Nadat fondsen op de long list zijn gekomen begint de onderzoeksfase. Eerst raadplegen wij de openbare bronnen over de fondsen. We controleren de websites en raadplegen juridische documentatie. Als dit aan onze verwachting voldoet, nemen wij contact op met de managers van deze fondsen om meer informatie te verkrijgen. Hierbij onderzoeken wij:

  • Past het fonds bij ons beleggingsbeleid?
  • Welke managers beheren het fonds?
  • Wat zijn de verwachte rendementen, looptijden en kosten?
  • Welke specifieke risico’s moet er rekening mee worden gehouden?

Soms komen wij er achter dat een fonds of manager momenteel niet bezig is met het ophalen van nieuw kapitaal. Of vinden wij een fonds niet passen binnen de huidige samenstelling van het Capler Private Equity Fund-of-Funds. Deze fondsen blijven wij dan volgen en deze fondsen blijven op onze long list staan.

Mochten alle onderzoeksvragen positief worden beantwoord, dan starten wij de procedure tot het doen van een belegging.

Inschrijvingsfase

Wij zouden willen dat beleggen in een private equity fonds net zo gemakkelijk was als het aankopen van een aandeel op de beurs. Helaas verschilt het proces al bij de start van het inschrijvingsproces. We moeten namelijk uitzoeken waar we ons moeten inschrijven (bij het fonds zelf of een tussenpartij) en welke aandelenklassen er op dit moment te koop zijn.

Als we bovenstaande eenmaal hebben uitgezocht, kunnen we ons daadwerkelijk inschrijven. Hierbij komt veel juridische documentatie kijken (tot wel 300 pagina’s), is er weinig gedigitaliseerd of geautomatiseerd (papieren formulieren en aangetekende post zijn heel gebruikelijk) en duren de doorlooptijden weken of maanden in plaats van minuten of uren.

Beleggen in een private equity fonds is dus een complexe aangelegenheid. Gelukkig gaat beleggen in het Capler Private Equity Fund-of-Funds een stuk eenvoudiger en is dat volledig digitaal en binnen enkele minuten geregeld.

milon

Beleg mee met de
professionals

Beleggen in private equity was nog nooit zo gemakkelijk.
Doe meer met je geld en schrijf je nu in.

Maak je account