HelpKennisUitgelicht

De voordelen van partnerbeleggen

3 minuten om te lezen

Jelle Postma, 14 June, 2024

Gezamenlijk beleggen met uw partner kan zowel romantisch als zeer praktisch zijn. In sommige situaties heeft een partner belegging ook nog juridische gevolgen. In dit artikel zetten we de belangrijkste situaties en de voordelen van partnerbeleggen voor u op een rijtje.

Het belangrijkste voordeel van partnerbeleggen

Om met de belangrijkste voordelen te beginnen: met een partnerbelegging bent u gezamenlijk bevoegd. Dat wil zeggen, beide partners kunnen individueel beslissingen nemen over de gemaakte belegging. Denk hierbij aan de beslissing om extra te investeren, om de belegging te verkopen en om de contactgegevens of bankrekening te wijzigen.

Dit is handig in situaties waarin een van de partners niet meer in staat is om zelfstandig over de belegging te kunnen beslissen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij ziekte of overlijden. 

Specifiek voor partners die niet-getrouwd zijn, geen geregistreerd partnerschap hebben, of een belegging buiten een al vastgelegde erfenis willen houden, heeft partnerbeleggen in het Capler Private Equity fund-of-funds een juridische meerwaarde.

Partnerbeleggen in specifieke situaties

Ik ben getrouwd, is partnerbeleggen dan relevant?

Dit hangt van uw huwelijkse voorwaarden af. In sommige gevallen zijn uw beleggingen automatisch verdeeld over beide partners en krijgt een partner automatisch een beschikkingsbevoegdheid in situaties van ziekte of overlijden. In andere gevallen moet hier specifiek voor worden gekozen. Een partnerbelegging kan dan uitkomst bieden.

Ik woon samen, is partnerbeleggen dan relevant?

Heeft een samenlevingscontract? Dan heeft u ongetwijfeld ook vastgelegd hoe uw beleggingen worden verdeeld. Staat hier niks over vast en wilt u een belegging gelijk verdelen over beide partners, dan kan een partnerbelegging handig zijn.

Ik heb een fiscale partner, is partnerbeleggen dan relevant?

Een fiscale partner geeft niet automatisch beschikkingsbevoegdheid aan uw partner over uw belegging. Een fiscale partner kan immers ook een huisgenoot zijn, met wie u verder geen belegging of andere financiële zaken deelt. Met een partnerbelegging kan dan alsnog worden vastgelegd dat u beide kunt beslissen over uw belegging in het Capler Private Equity fund-of-funds.

De romantiek van partnerbeleggen

In een relatie draait alles om een goede verbinding met je partner. Waarschijnlijk delen jullie dezelfde levensvisie of een hobby en kunnen daar samen van genieten. Ook een gezamenlijke financiële doelstelling kan een relatie verrijken. 

Willen jullie bijvoorbeeld eerder stoppen met werken? Een wereldreis maken? Of jullie kinderen helpen bij het aankopen van hun eerste huis? Een gezamenlijk doel verrijkt niet alleen jullie relatie, maar versterkt ook jullie beleggingsstrategie. De risico’s die jullie nemen en de looptijd van een belegging moeten hierbij aansluiten. Hiervoor moeten jullie goed communiceren en wellicht samen nieuwe kennis over beleggen opdoen. Voor het Capler Team is dat pure liefde.

Hoe werkt carried interest bij private equity fondsen?

Bekijk artikel

Carried interest is een extra vergoeding die de manager van een private equity fonds ontvangt voor goede prestaties. Bijna alle private equity fondsen gebruiken een vorm van deze prestatievergoeding om de belangen van investeerders in het fonds gelijk te stellen aan de belangen van de uitvoerders van de beleggingsstrategie. In dit artikel leggen we uit wat carried interest is, wat de implicaties zijn en waarom wij als Capler geen prestatievergoeding rekenen.

Natuurlijk betalen we het liefst zo min mogelijk vergoedingen voor onze beleggingen. Bij private equity fondsen is carried interest echter momenteel nog de standaard. Daarom is het goed om ons bewust te zijn van de verschillende vormen van deze prestatievergoedingen, zodat we zorgvuldige beleggingsbeslissingen kunnen nemen. Het analyseren en beoordelen van de prestatievergoedingen van de fondsen waarin wij als Capler beleggen is van groot belang tijdens onze onderzoeksfase en de kennis op dit onderwerp delen wij graag.

Wanneer delen private equity managers in het rendement?

Een private equity fonds investeert normaal in een portefeuille van 10-25 bedrijven. Na een aantal jaren verkopen zij deze bedrijven weer en verzilveren zij zo hun rendement.

De meest gebruikelijke vergoeding voor een fondsmanager bestaat uit de zogenaamde  2%-20% regel. Hierbij is de jaarlijkse vaste beheervergoeding 2%, en de 20% staat voor het winstdelingspercentage, oftewel de carried interest. Met deze winstdeling wordt de manager van een fonds beloond voor het behalen van een goed rendement.

Om investeerders in private equity fondsen te belonen voor het genomen risico, ontvangen private equity managers niet over alle resultaten een prestatiebonus. Als een fonds slechts een rendement van 5% per jaar zou halen, zouden we als investeerders ontevreden zijn over de geleverde prestaties. Daarom is er vaak minimum rendementseis voordat de winstdeling plaatsvindt (‘hurdle rate’). Deze kan op 2 manieren berekend worden:

  • Winstdeling boven een minimum rendementspercentage (‘preferred return’). Marktconform is 8% per jaar als minimum rendementspercentage.
  • Winstdeling boven een ratio: uitgekeerd rendement / geïnvesteerd kapitaal (‘Dividends to Paid In capital – DPI’). Veel gebruikt is dat managers pas meedelen in de winst nadat 1,25x (inleg + 25% rendement) is uitgekeerd.

Beide rekenmethodes worden voor verschillende type fondsen gebruikt en hebben voor de investeerders in deze private equity fondsen voor- en nadelen. Zo is het minimum rendementspercentage gunstig voor investeerders doordat het rekening houdt met een lange looptijd van het fonds, terwijl de DPI methode de nadruk legt op een absolute hoeveelheid aan geld die investeerders verdienen, voordat de managers van private equity fondsen meedelen in het succes.

De kleine lettertjes: what’s the catch(-up)?

Naast de winstdelingspercentages en hurdle rates van carried interest is er nog een belangrijk aspect om rekening mee te houden. De catch-up.

Laten we naar een fonds kijken met:

  • 8% als minimum rendementseis
  • En een 20% carried interest

Een catch-up is letterlijk vertaald: ‘inhaalslag’. Dat betekent dat de private equity manager een inhaalslag maakt op zijn winstdeling. Als het fonds meer dan de drempel van 8% per jaar maakt, zal het volledige rendement boven de hurdle rate (8%) naar de private equity manager gaan, totdat de manager het carried interest percentage (20%) heeft bereikt (80% voor de investeerder, 20% voor de manager).

Dat betekent:

  • Bij een rendement van 9%, er 1% naar de manager gaat en 8% naar de investeerder.
  • Bij 10% gaat er 2% naar de manager en 8% naar de investeerder.
  • Bij 12% gaat er 2,4% naar de manager en 9,6% naar de investeerder.

Schematisch is dit ook in de onderstaande grafiek weergegeven.

Afbeelding 1: Werking van 20% carried interest.

In de grafiek is ook de zone-of-indifference gearceerd. Dat is het gebied vanaf de hurdle rate tot aan een hoger rendement, waarbij de manager van het private equity fonds alle rendementen afroomt met een catch-up clausule. 

Pas na de zone-of-indifference gaat het rendement voor beleggers ook weer omhoog als het private equity fonds hogere rendementen behaald. In het rekenvoorbeeld in de grafiek is dit vanaf 10% rendement per jaar.

Prestatievergoeding bij Capler

Capler is een fund-of-funds wat betekent dat wij investeren in meerdere private equity fondsen. Prestatievergoedingen van de onderliggende private equity fondsen kunnen een grote impact op het rendement hebben en is daarom een aspect waar wij altijd kritisch naar kijken tijdens de beoordelingsprocedure van nieuwe fondsen.

Vaak rekenen fund-of-funds ook nog 5%-15% prestatievergoeding die bovenop de jaarlijkse beheervergoeding komt en die ook bovenop de 20% van de onderliggende private equity fondsen komt.

Bij Capler vinden wij dat het rendement toebehoort aan de beleggers. Wij rekenen daarom als fonds geen prestatievergoeding. De prestatievergoedingen van de onderliggende private equity fondsen zijn reeds verwerkt in onze huidige netto rendementsverwachtingen van 9,3%-12% per jaar.

Belastingvoordeel bij beleggen tot eind december

Bekijk artikel

Met de naderende winter komt ook het einde van het fiscale boekjaar 2024 in zicht. De Belastingdienst heeft verschillende regelingen die interessant zijn voor beleggers om nog dit jaar door te voeren. In dit artikel gaan we in op 2 situaties waarbij voordelen behaald kunnen worden wanneer nog voor 31 december een belegging wordt gedaan.

De lijfrente (pensioenbeleggen) en schenkingen aan kind of kleinkind zijn de regelingen die wij verder zullen toelichten. Deze regelingen kunt u gebruiken voor een belegging in het Capler Private Equity fonds, maar kunnen ook nuttig zijn zonder een extra belegging, of bij andere aanbieders. Doe er vooral uw voordeel mee!

Lijfrente (pensioenbeleggen)

Er zijn veel beleggers bij Capler die beleggen voor hun pensioen en daarbij gebruikmaken van de lijfrente regeling bij de belastingdienst. Met deze regeling kunnen beleggers tot 50% van hun investering terugkrijgen via hun aangifte inkomstenbelasting van de Nederlandse Belastingdienst. Daarnaast hoeft vermogen dat wordt opgebouwd via de lijfrente regeling niet meegeteld te worden in het Box 3 vermogen, waardoor het voordeel over de lange termijn nog verder op kan lopen.

Belangrijke stappen en uiterlijke inschrijfdatum:

  1. Hoeveel je fiscaal gunstig mag beleggen met een lijfrente, hangt af van je Jaarruimte en Reserveringsruimte. Bereken deze met behulp van de rekentools van de Belastingdienst, of raadpleeg een adviseur.
  2. Om in aanmerking te komen voor lijfrente belastingvoordeel voor 2024 moet het geld van een lijfrente belegging ook uiterlijk 31 december op Capler’s bankrekening staan. De lijfrente regeling is volgend jaar ook te gebruiken, maar die is alleen aftrekbaar van de inkomstenbelasting van 2025 en wordt pas verrekend in 2026.
  3. Begin 2025 ontvang je van ons een jaaroverzicht, welke je kan gebruiken bij je aangifte inkomstenbelasting vanaf maart 2025.

Meer weten over lijfrente (pensioenbeleggen) of inzien van een voorbeeldberekening, lees hier verder.

Schenkingen aan (klein)kinderen

Veel beleggers zijn actief bezig met vermogensoverdracht (estate planning) naar een volgende generatie. In Nederland moet er door de ontvangers van een erfenis belasting worden afgedragen over de ontvangen bedragen. De hoogte van deze belasting hangt af van de relatie van de ontvanger. Uw kinderen betalen bijvoorbeeld 10%-20%, uw kleinkinderen zelfs 18%-36%.

Om uw (klein)kinderen niet onnodig op te zadelen met deze belasting, kunt u jaarlijks een bedrag schenken. In 2024 kunt u belastingvrij het volgende schenken:

  • €6.633 aan uw kind (het bedrag is per kind)
  • €2.658 aan uw kleinkind (het bedrag is per kleinkind)

Stel u schenkt €6.633 aan uw kind, dan kan dit een bedrag van €663-€1.323 aan toekomstige erfbelasting besparen! Natuurlijk hoeft uw kind een schenking niet te gebruiken voor een belegging bij Capler. Het kan echter financieel voordeliger zijn om dit op naam van uw (volwassen) kind te doen, indien u investeert en verwacht dit uiteindelijk toch na te laten aan uw kinderen. Met het rendement-op-rendement effect wordt dit voordeel op de lange termijn alleen maar groter.

Belangrijke stappen en data:

  1. Heeft u al schenking aan uw (klein)kinderen gedaan dit jaar? Zet ze op een rijtje en kijk hoeveel ruimte u nog over heeft.
  2. Maak voor 31 december uw schenking over aan uw (klein)kind, om te genieten van het belastingvoordeel in 2024.

Voor verdere uitleg over de erfbelasting, uitleg over percentages of inzicht in de vrijstelling, kijkt u verder op deze website van de Belastingdienst.

Natuurlijk zijn er nog veel meer belastingvoordelen te behalen, die verder geen betrekking hebben op beleggingen of beleggers voordeel. Bijvoorbeeld de aftrek voor giften aan goede doelen. Met nog anderhalve maand te gaan heeft u nog genoeg tijd om een en ander uit te zoeken en er uw voordeel mee te behalen.

Dubbel check, dubbel veilig

Bekijk artikel

In een digitale wereld is veiligheid van financiële dienstverleners van cruciaal belang. Bij Capler is de beveiliging van ons platform topprioriteit. Naast dat we actief gegevens beschermen en fraude voorkomen, stimuleren we ook persoonlijke accounts te beveiligen. Een van de beste manieren om dit te doen is door tweestapsverificatie in te schakelen. Maar wat is tweestapsverificatie precies en waarom zou je het gebruiken?

Wat is tweestapsverificatie?

Tweestapsverificatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan je account. Naast je wachtwoord, moet je bij het inloggen nog een tweede stap doorlopen om te bewijzen dat jij echt de eigenaar van het account bent. Dit kan een code zijn die je ontvangt via mail, sms, een authenticator-app, of zelfs een fysieke beveiligingssleutel.

Hoe werkt het?

Veel mensen gebruiken wachtwoorden die relatief eenvoudig te raden zijn of hergebruiken dezelfde wachtwoorden op meerdere websites. Als een wachtwoord wordt gestolen, kan een hacker zonder verdere obstakels toegang krijgen tot je account. Tweestapsverificatie maakt het voor kwaadwillenden veel moeilijker, omdat ze niet alleen je wachtwoord, maar ook toegang tot jouw tweede verificatiemiddel nodig hebben.

Is het verplicht?

Tweestapsverificatie bij het inloggen is momenteel niet verplicht. De belegger kan zelf kiezen of hiervan gebruik gemaakt wordt. Wel zullen wij het binnenkort verplichten bij het doen van transacties. Dit betekent dus dat er bij elke investering of uitbetaling een tweede verificatiemiddel vereist is.

Hoe activeer ik tweestapsverificatie?

1. Na inloggen in je persoonlijke account, ga je in het Dashboard naar het menu, de drie puntjes rechtsboven, en klik op ‘Instellingen’.

2. In uw instellingen gaat u naar het laatste onderdeel: ‘Tweestapsverificatie’.

3. Bij Tweestapsverificatie drukt u op: ‘Activeer tweestapsverificatie’ en vervolgens op ‘Wijzigingen opslaan’.

Dat was het, uw account is nu extra beveiligd. Wanneer tweestapsverificatie benodigd is, zal er in het vervolg een code worden verstuurd naar het persoonlijke e-mailadres dat bij ons bekend is. Dit kan bijvoorbeeld opgevraagd worden als een belegger inlogt, een belegging wordt gedaan of een verkoop wordt aangevraagd.

Meer weten over de beveiliging van het platform, technische vragen, of lukt het niet om tweestapsverificatie aan te zetten? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.

milon

Diversifieer je portfolio

Institutionele beleggers overtreffen traditionele portefeuilles met diversificatie in private equity. Jij nu ook.

Aanmelden