CasusPrivate equity

WeTransfer, delen is vermenigvuldigen

3 minuten om te lezen

Jelle Postma, 15 August, 2024

Het Nederlandse softwarebedrijf WeTransfer komt indirect in handen van Capler. Met maandelijks tientallen miljoenen gebruikers, heeft bijna iedereen de documenten-deel-service van WeTransfer wel eens gebruikt. Begonnen vanuit de frustratie dat er een limiet zit op het versturen van grote bestanden per e-mail is deze simpele dienstverlening uitgegroeid tot een wereldwijd succes.

Capler Casus: In deze reeks van artikelen presenteren we verschillende voorbeelden van bedrijven die, met behulp van private equity, verder kunnen groeien of hun marktpositie kunnen versterken. Alle voorbeelden zijn daadwerkelijke beleggingen van een van de private equity fondsen waarin het Capler Private Equity Fund-of-Funds belegt.

WeTransfer is overgenomen door Bending Spoons

Dat zag ook het Italiaanse bedrijf Bending Spoons, een portefeuillebedrijf van Neuberger Berman. Zij hebben daarom WeTransfer overgenomen van de oprichters en bestaande investeerders. Vanuit Bending Spoons een klassiek voorbeeld van een, door private equity, veelgebruikte buy-and-build strategie.

Wat ziet een private equity fonds in een mobiele app bouwer? Waarom is een buy-and-build strategie een succesvolle manier om door te kunnen groeien? En waarom was WeTransfer een logische overnamekandidaat?

Afbeelding 1: De voorgevel van het hoofdkantoor in Milaan van het Italiaanse techbedrijf.

Bending Spoons’ weg naar succes

Bending Spoons (2013) is een softwarebedrijf dat zich richt op mobiele- en webapplicaties, die in 2022 is gestart met het overnemen en integreren van andere onafhankelijke software oplossingen. Bekende namen in de portefeuille zijn Evernote, voor het maken van notities en to do lijstjes, en Meetup, voor het organiseren van evenementen. Deze verzameling aan software oplossingen en apps heeft inmiddels meer dan 200 miljoen actieve gebruikers per maand.

Voor software- en app ontwikkelaars is het heel lastig om op eigen initiatief hun productaanbod uit te breiden. Als je een succesvolle applicatie in het domein van productiviteit (Evernote) hebt ontwikkeld, betekent dat natuurlijk niet dat als je begint met het ontwikkelen van een bestanden-deel-service (WeTransfer) ook een succes wordt. Een buy-and-build strategie waarbij meerdere bedrijven worden aangekocht en toegevoegd aan een bestaande investering, kan op deze manier het product aanbod verbreden, de omzet- én de winst verveelvoudigen.

De voordelen van een buy-and-build strategie

Normaal gesproken wordt bij een buy-and-build strategie kleinere bedrijven overgenomen en geïntegreerd in het bestaande private equity bedrijf. Bij Bending Spoons gaat dat net anders, doordat zij alle verschillende producten naast elkaar laten bestaan. Ze integreren immers hun app voor het organiseren van evenementen (Meetup) niet met hun publiceer-een-online-magazine-oplossing (Issuu). Het voordeel is te behalen op 3 vlakken:

  • Schaalvoordelen. IT bedrijven kennen allemaal een vergelijkbare organisatorische opzet, met software ontwikkelaars, designers, testers en product managers; maar ook HR en administratieve afdelingen. Door alle applicaties onder een organisatie te scharen kan hier flink op de kosten bespaard worden.
  • Waarde en prijsbepaling. Bending Spoons heeft veel ervaring in het analyseren van de waarde van digitale applicaties en maakt vaak aanpassingen in het prijsmodel van de apps en software. Hierdoor kan er op dezelfde klantenbasis meer omzet verdiend worden.
  • Externe druk. Grote platformen van Apple (Appstore) en Google (Google Play) leggen steeds meer restricties op en vragen grotere commissies. Dit zorgt voor meer druk op zelfstandige softwareontwikkelaars.

Het overnemen van verschillende applicaties en het onderbrengen in het team van Bending Spoons is dus een logische strategie. Was de overname van WeTransfer dat ook?

Afbeelding 2: Ondersteund door dit beeld wordt de acquisitie officieel aangekondigd in de “Newsroom” van WeTransfer.

Van beursplannen naar strategische verkoop

WeTransfer is in 2009 opgericht en heeft in 2015 (€25m) en in 2019 (€35m) grote investeringsrondes opgehaald bij venture capital fondsen. Het is algemeen bekend dat het bedrijf in 2022 werkte aan een beursgang. Hiermee zouden de investeringsfondsen, die er op dat moment al 7 of 3 jaar in zaten, hun rendement kunnen realiseren. De beursgang is destijds niet gelukt.

In 2024 zijn de investeringsfondsen al 9 of 5 jaar aandeelhouder van het bedrijf. Op dat moment voelen de investeerders uit 2015 waarschijnlijk de druk om hun investering af te kunnen ronden en lijkt een verkoop van het bedrijf logisch.

WeTransfer: 15 jaar later

De populariteit van WeTransfer, de kansen om de winstgevendheid te vergroten en het momentum bij bestaande aandeelhouders om te verkopen, zullen ongetwijfeld beweegredenen zijn geweest voor Bending Spoons om deze acquisitie aan hun buy-and-build strategie toe te voegen.

Dus volgende keer als je WeTransfer gebruikt om grote bestanden te delen met familie of collega’s, weet dan dat dit bedrijf bijdraagt aan het vermenigvuldigen van jouw belegging in het Capler Private Equity Fund-of-Funds.

milon

Beleg mee met de
professionals

Beleggen in private equity was nog nooit zo gemakkelijk.
Doe meer met je geld en schrijf je nu in.

Maak je account