Kennis

Duurzaam beleggen bij Capler: hoe groen zijn we?

3 minuten om te lezen

Jelle Postma, 12 February, 2025

Bij Capler streven we naar impact. Onze missie is om private equity toegankelijker te maken, zodat meer beleggers kunnen profiteren van deze assetklasse. Dit sluit nauw aan bij Sustainable Development Goal (SDG) 10: het verminderen van ongelijkheid. Maar impact gaat voor ons verder dan alleen toegankelijkheid. Naast financieel rendement willen we ook een positieve bijdrage leveren aan de wereld. In dit artikel bespreken we de belangrijkste principes van duurzaam beleggen en hoe het Capler Private Equity Fund-of-Funds hieraan voldoet.


Voor sommige beleggers is duurzaam beleggen een must. Andere beleggers hebben er weinig mee. Capler en veel private equity fondsen vallen in het midden. Met een lange termijn beleggingsstrategie kan je bijna niet anders dan vooruit kijken en risico’s van klimaat, maatschappij en politiek meenemen in je beleggingsbeslissingen. Alleen is het nog knap lastig om binnen de financiële wereld goed te begrijpen hoe duurzaam een belegging nu echt is.

Een woud aan dure woorden

Duurzaamheid, ESG, impact, Sustainable Development Goals, SFDR, Net Zero, lichtgroen of donkergroen beleggen worden allemaal door elkaar heen gebruikt. Want momenteel is er wereldwijd geen gestandaardiseerde definitie of marktconsensus wat nu precies geldt als een ‘duurzame’ of ‘impact’ investering.

  • ESG staat bijvoorbeeld voor Environmental, Social & Governance; ofwel Milieu, Sociaal & Goed bestuur. Dit zijn criteria voor duurzame bedrijfsvoering die voortkomen uit de Principles of Responsible Investing, een organisatie opgezet door de Verenigde Naties
  • Tegelijkertijd heeft de Verenigde Naties ook nog algemene doelstellingen bepaald voor een duurzame toekomst. Deze zijn samengevat in 17 punten, de Sustainable Development Goals.
  • De Europese Unie heeft daarnaast weer haar eigen structuur geïntroduceerd om duurzaamheid te kwalificeren: de EU Taxonomie.

Nu kunnen we natuurlijk eindeloos ons beklag doen over al deze niet-verplichte en overlappende doelstellingen, beleidscriteria en kwalificaties, maar in het grotere plaatje is iets-nog-altijd-beter-dan-niets. 

Maar wat zijn dan wel harde eisen voor investeringen en hoe kan je de duurzaamheid van een belegging beoordelen?

Harde eisen voor private equity

In de beleggingswereld zijn er momenteel 2 belangrijke en juridisch bindende manieren om naar duurzaamheid te kijken:

  1. Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)

    Voortvloeiend op de EU Taxonomy heeft de Europese wetgeving ook de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) geïntroduceerd. Dit is een verplichting voor alle beleggingsfondsen (waaronder private equity) om aan te geven hoe duurzaam zij beleggen. 

    Aan de hand van de criteria van de EU Taxonomy worden fondsen ingedeeld als een Artikel 6, Artikel 8 of Artikel 9 fonds. In het kort hanteren Artikel 6 fondsen geen specifieke duurzaamheidscriteria en Artikel 8 en 9 wel. Artikel 8 fondsen worden daarbij aangeduid als ‘lichtgroene’ beleggingen, waar Artikel 9 ‘donkergroene’ beleggingen zijn. 

    Op het moment dat beleggingsfondsen als groen bestempeld willen worden, zullen zij hierover ook moeten rapporteren. Daarnaast moeten zij in hun prospectus aangeven hoe zij aan de EU taxonomy voldoen. Dit gebeurt via handige gestandaardiseerde bijlagen, de pre-contractuele disclosures.
  2. Exclusion lists

    Een andere manier om meer te weten te komen over de impact van een beleggingsfonds is om te kijken naar de uitsluitingslijsten. Veel beleggingsfondsen nemen in hun prospectus op in welke sectoren zij wel of heel specifiek niet beleggen. 

    Deze uitsluitingen worden niet altijd gedreven door wetgeving, maar kunnen ook voortkomen uit de motieven van de beheerder van het fonds. Door de opname- of verwijzing vanuit een prospectus zijn deze zelf opgelegde uitsluitingen verplicht om na te leven. En hoewel de lijsten met sectoren voor elk beleggingsfonds verschillen, zijn veel voorkomende sectoren die worden uitgesloten:

    Alcohol
    Gokken
    Pornografie
    Tabak
    Wapens

    Maar soms ook: Ontbossing en kap van tropisch regenwoud, of olie- en gasproductie.

Bovenstaande kan dus gebruikt worden om beleggingsfondsen en private equity te kunnen beoordelen. Deze harde eisen zijn verplicht als een fonds een duurzaam label wil gebruiken. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat fondsen zonder label geen duurzame investeringen kunnen of zullen doen.

Duurzaamheid bij Capler

Duurzaamheid wordt door Capler breed geïnterpreteerd, niet alleen gericht op energietransitie maar ook op sociale gelijkheid, goed bestuur en het uitsluiten van controversiële sectoren. Maar vertaald naar de harde criteria die wij eerder omschreven ziet onze portefeuille er momenteel als volgt uit:

  • Van de huidige private equity fondsen in portefeuille is één fonds geclassificeerd als Artikel 8,
  • Twee fondsen streven naar Artikel 8 of 9 status, 
  • Twee fondsen vallen onder Artikel 6. 
  • Vier van de vijf fondsen hanteren een duidelijke exclusion list.

Bij Capler waarderen we goed koopmanschap en zien we private ondernemingen als een krachtig middel om positieve maatschappelijke impact te realiseren. Met een portefeuille vol veelbelovende bedrijven in medische innovatie, recycling en de energietransitie, dragen we bij aan een duurzamere toekomst—ook al wordt dit volgens sommige definities en labels niet altijd zo erkend.

We geloven dat transparantie de sleutel is tot bewust beleggen. Daarom hebben we op ons platform de fondsinformatie uitgebreid, met specifieke duurzaamheidsbeoordelingen per private equity-fonds en een inspirerend voorbeeldbedrijf dat volgens ons symbool staat voor impact. Zo helpen we beleggers weloverwogen keuzes te maken en samen te bouwen aan een betere toekomst.

milon

Diversifieer je portfolio

Institutionele beleggers overtreffen traditionele portefeuilles met diversificatie in private equity. Jij nu ook.

Aanmelden