Kennis

Van publiek naar privaat: Meer kansen voor private equity

3 minuten om te lezen

Jelle Postma, 11 March, 2025

In het hedendaagse financiële landschap voltrekt zich een opmerkelijke transformatie: steeds meer bedrijven kiezen ervoor om de publieke markten te verlaten, terwijl private equity een steeds prominentere rol inneemt. Deze trend manifesteert zich op twee belangrijke vlakken: de afname van beursgenoteerde bedrijven en de toename van kansen bij niet-beursgenoteerde bedrijven.

Met verschillende datapunten zullen we deze trends over de afgelopen decennia inzichtelijk maken en toelichten. Hierbij is het van belang dat we de ontwikkelingen in context blijven zien. Hoewel wij toenemende kansen zien binnen de private equity sector blijven beursgenoteerde aandelen een wezenlijk onderdeel van een goed gespreide beleggingsportefeuille.

De afname van beursbedrijven

Het aantal beursgenoteerde bedrijven is wereldwijd significant gedaald. In de Verenigde Staten alleen al is het aantal beursgenoteerde ondernemingen bijna gehalveerd sinds de piek in de jaren ’90. Deze daling wordt veroorzaakt door verschillende factoren.

Een afname van 50% van beursgenoteerde bedrijven in de US in de afgelopen 30 jaar. Bron: WDI, Apollo Chief Economist

Er wordt veel gezegd en geschreven over de toenemende regeldruk en de belemmerende werking van kwartaalprestaties. Ja, de complexiteit voor beursgenoteerde bedrijven (en daarmee de kosten) van wet- en regelgeving is aanzienlijk gestegen. En ja, aandeelhouders en analisten verwachten voortdurend groei en winstgevendheid op korte termijn, wat vaak ten koste gaat van langetermijninvesteringen en strategische beslissingen. Maar de grootste driver van deze afname dichten wij toe aan de beschikbaarheid van privaat kapitaal. 

Vroeger was een beursnotering vaak noodzakelijk om geld op te halen voor groei. Met het ontstaan van- en de huidige omvang van private equity fondsen kunnen bedrijven nu vergelijkbare of zelfs grotere bedragen ophalen in de private markt, zonder daarvoor een beursnotering te behalen en daarmee de eerder beschreven nadelen te ondervinden.

Naast een afname van nieuwe beursnoteringen, verdwijnen er ook steeds meer bedrijven van de beurs. Wederom door de beschikbaarheid van grote kapitale vermogens in private equity fondsen, zijn de middelen beschikbaar om ondergewaardeerde beursbedrijven op te kopen en in private handen verder te ontwikkelen.

De toename van niet-beursgenoteerde kansen

Parallel aan de daling van beursgenoteerde bedrijven groeit het aantal en de omvang van interessante, investeerbare private ondernemingen. In elke sector is te zien dat kleine ´pappa en mamma´ bedrijven verdwijnen en opgaan in grotere organisaties die beter bestand zijn tegen (internationale) concurrentie. Schaalgrootte is nodig om winstgevend te blijven en marktposities vast te houden. Als we hierbij kijken naar Amerikaanse data over het aantal bedrijven met meer dan 100 medewerkers, zien we een fikse toename. In de afgelopen 25 jaar zijn er meer dan 10.000 bedrijven in deze groep bij gekomen, die allemaal interessant kunnen zijn voor private equity fondsen.

Bron: United Census Bureau

De stijging van 12% is daarnaast nog bescheiden. Als we wat grondiger kijken naar de beschikbare data, dan zien we dat het aantal bedrijven in economisch onzekere tijden flink afneemt:

  • De dotcom bubbel in 2001,
  • De kredietcrises in 2008 en
  • De COVID pandemie in 2020

De huidige beschikbare data eindigt precies in deze laatste crisis. Hierdoor is het aantal bedrijven op dit laatste meetpunt waarschijnlijk lager dan gemiddeld en is het werkelijke groeicijfer waarschijnlijk nog wat hoger dan gepresenteerd. Wij zullen de publicatie van nieuwe cijfers in de aankomende jaren dan ook zeker volgen.

Ook in Nederland zien we vergelijkbare cijfers van het CBS. Hoewel de meetperiode een stuk korter is (2007-2025), groeit het aantal bedrijven met meer dan 100 medewerkers over deze periode met 7%.

Implicaties voor beleggers

Deze verschuiving heeft gevolgen voor de toegankelijkheid van investeringsmogelijkheden voor particuliere beleggers. Natuurlijk zijn er nog steeds duizenden beursgenoteerde bedrijven om in te beleggen, maar het besef groeit dat een significant deel van onze economie zich afspeelt bij niet-beursgenoteerde bedrijven.

Wederom kunnen we dat met Amerikaanse data onderstrepen. Niet alleen het aantal bedrijven met meer dan 100 medewerkers groeit, maar ook hun aandeel in de gehele economie groeit.

Bron: United Census Bureau

Afhankelijk van de indicator groeide het aandeel van interessante bedrijven binnen de gehele Amerikaanse economie tussen de 8%-24%. En de trend lijkt voorlopig door te zetten, met voortdurende groei in private kapitaalmarkten, internationale concurrentie en verdere consolidatie van zowel publieke als private markten. 

Dit betekent niet het einde van publieke aandelenbeurzen, maar wel een evolutie naar een meer gediversifieerd financieel ecosysteem waarin publieke en private markten naast elkaar bestaan en elkaar aanvullen. Voor beleggers is het cruciaal om deze transformatie te begrijpen en erop in te spelen.

Private equity evolueert van een nichestrategie naar een essentieel onderdeel van moderne beleggingsportefeuilles.

Street signs against clear blue sky pointing opposite directions: Public or Private. Dilemma and choice concept. Vertical composition with copy space. Clipping path is included.
milon

Diversifieer je portfolio

Institutionele beleggers overtreffen traditionele portefeuilles met diversificatie in private equity. Jij nu ook.

Aanmelden