Begrippenlijst

Begrippen

Private Equity is een sector die veel gebruikmaakt van Engelstalige omschrijvingen en sector specifieke begrippen. Om dit beter te begrijpen, hebben we deze aparte begrippenlijst opgesteld. Gebruikt u deze vooral tijdens het lezen van de Informatie Brochure.

Algemeen

Private equity

Beleggen in sterk groeiende bedrijven met hoog winstpotentieel die niet op een aandelenbeurs genoteerd zijn.

Fund-of-Funds

Een beleggingsfonds dat investeert in andere beleggingsfondsen. Hierdoor krijgt de belegger met 1 investering direct spreiding over meerdere beleggingsfondsen en alle onderliggende bedrijven.

S&P 500

De Standard & Poor's 500. De AEX index, maar dan voor de 500 grootste bedrijven met een beursnotering in Amerika. De S&P 500 wordt gezien als een van best renderende aandelenbeurzen van de wereld.

Lock-up

De periode waarin niet gehandeld mag worden met aangekocht participaties. Private Equity is vaak een illiquide beleggingscategorie die in zijn geheel niet verhandelbaar is. Capler Private Equity doet dat anders en biedt na 3 jaar al de mogelijkheid om (periodiek) uit te stappen.

Prestatievergoeding

Het is gebruikelijk in de Private Equity sector dat fondsmanagers een prestatievergoeding ('carried interest') van 20% van het rendement afromen. Capler Private Equity heeft dit niet. Wij vinden dat rendementen volledig toehoren aan de belegger.

NAV

De maandelijkse waardebepaling van het fonds wordt uitgedrukt in een NAV, de Net Asset Value ('intrinsieke waarde'). De NAV is de waarde van de bezittingen (beleggingen) van het fonds, minus de verplichtingen (fondskosten). Deze waarde behoort toe aan alle beleggers van het fonds.

NAVPS

De NAVPS - Net Asset Value Per Share ('intrinsieke waarde per aandeel'), is de NAV gedeeld door het aantal uitstaande participaties. Dit is de waarde ('koers') per participatie ('aandeel').

Fondstypes

Co-investment fonds

Wanneer een Private Equity fonds een andere private equity manager vraagt om een investering samen te doen, heet dit co-investeren. Co-investment fondsen kenmerken zich door een grotere spreiding en kortere looptijd (meer investeringen met kleinere belangen).

(Semi) Open-ended fonds

Fondsen die zijn gestructureerd als een aandelenbeleggingsfonds in plaats van een traditionele Private Equity structuur. Deze fondsen zijn niet beursgenoteerd, maar voor professionele beleggers wel gedeeltelijk verhandelbaar. De onderliggende bedrijven waarin wordt deelgenomen zijn deels vooraf bekend.

Evergreen fonds

Dit zijn fondsen met een traditionele Private Equity fondsstructuur, maar kennen geen einde looptijd. Er zijn periodieke in- en uitstap momenten en de onderliggende bedrijven waarin wordt deelgenomen zijn deels vooraf bekend.

Secondary fonds

Als een belegger voor het einde van de looptijd van een traditioneel Private Equity fonds (8-14 jaar) haar aandeel wilt verkopen, gebeurt dit op de 'secondary markt'. Secondary fondsen zijn gespecialiseerd om deze aandelen met korting over te nemen. Hiermee zijn de looptijden en kasstromen van secondary fondsen hoger dan gebruikelijk.

Private debt fonds

De bedrijven die worden gekocht door Private Equity fondsen hebben vaak ook (achtergestelde) leningen nodig. Private Debt fondsen zijn gespecialiseerd in deze leningen, die zorgen voor een constante- en stabiele kasstroom met een lager risico.

Private debt-equity mix fonds

Fondsen die zowel (achtergestelde) leningen verstrekken als aandelen kapitaal van niet-beursgenoteerde ondernemingen kopen. Deze fondsen combineren de kenmerken van traditionele Private Equity fondsen en private debt fondsen ineen.

Fondsthema's

Buyouts

Wanneer Private Equity fondsen de aandelen van een niet-beursgenoteerde onderneming kopen van een andere aandeelhouder (de oprichter bijvoorbeeld). Tijdens deze transactie worden er geen nieuwe aandelen uitgegeven of nieuw (groei)kapitaal in de onderneming gebracht.

Growth

Wanneer ondernemers een goed plan hebben voor de verdere uitbouw van hun onderneming (internationalisatie, product uitbreiding, etc.), maar niet genoeg kapitaal. Dan kan de onderneming nieuwe aandelen uitgeven om deze groei te financieren. Hierbij worden door een Private Equity fonds geen aandelen overgenomen van bestaande aandeelhouders en wordt het ingebrachte kapitaal aangewend voor groei.

Special situations

Sommige winstgevende bedrijven kunnen, door slecht financieel management, toch in staat van faillissement terechtkomen. Gespecialiseerde Private Equity fondsen kunnen een dergelijk bedrijf overnemen en herstructureren ('turnarounds').

Grote bedrijven stoten zo nu en dan hele afdelingen of complete dochterbedrijven af. Er zijn Private Equity fondsen gespecialiseerd in deze transacties ('carve-outs'). Zowel turnarounds als carve-outs vragen specifieke kennis en zijn voorbeelden van Special situations.

Venture capital

Bij jonge (technologie) bedrijven, start-ups of scale-ups, komt productontwikkeling voor de mogelijkheid tot verkoop ('kosten voor de baten'). Om dit te kunnen financieren kan er geld worden opgehaald bij Venture Capital fondsen.

Venture Capital kan zowel betrekking hebben op bedrijven die net zijn gestart ('early stage') en nog helemaal geen omzet hebben, maar ook op bedrijven met al miljoenen omzet ('later stage'), die blijven investeren in groei en productontwikkeling.

Een bekend voorbeeld is maaltijdbezorgplatform Thuisbezorgd/Just Eat Takeaway, voordat zij naar de beurs gingen.

Primary

Als er geïnvesteerd wordt bij de start van een nieuw Private Equity fonds, dan heet dat een 'primary' investering. De meeste Private Equity transacties zijn van dit type.

Secondary

Als een belang wordt overgenomen van een andere belegger in een Private Equity fonds, op het moment dat het fonds al is gestart. Deze tweedehands markt is een stuk kleiner en vraagt specialistische kennis vergeleken met de tegenhanger: Primary transacties.

milon

Beleg mee met de
professionals

Beleggen in private equity was nog nooit zo gemakkelijk.
Doe meer met je geld en schrijf je nu in.

Maak je account