Kennis

Kennis

Bij Capler bundelen we jarenlange kennis en ervaring van specialisten op het gebied van Private Equity, beleggen en risicomanagement. Onze kennis en inzichten delen we graag met jou.

Wat is Private Equity?

Investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven

De meeste particuliere beleggers zijn bekend met aandelenbeurzen, zoals de AEX en de beursgenoteerde bedrijven: Ahold, Philips en Shell. Een groot deel van de ondernemingen is echter niet aan de beurs genoteerd, zoals het Midden- en Klein Bedrijf (MKB), grootbedrijf en familiebedrijven.

Van deze ondernemingen kunnen niet direct aandelen gekocht worden door particuliere beleggers maar beleggen in de aandelen van deze bedrijven gebeurt wel via Private Equity fondsen.

In Nederland werd in 2022 voor meer dan €11 miljard geïnvesteerd door Private Equity fondsen in meer dan 600 bedrijven.

Private Equity fondsen kopen de aandelen in deze niet-beursgenoteerde ondernemingen, voegen in korte tijd meer waarde toe en verkopen deze aandelen weer op een gunstig moment om het beste rendement te realiseren.

Hoe werkt Private Equity?

De lange termijn cyclus van bedrijven zoeken, aankopen, verbeteren en verkopen

Private Equity managers beginnen met het ophalen van geld om hun beleggingsstrategie uit te kunnen voeren. Met deze fondsen, worden bedrijven aangekocht die het beste bij de gekozen strategie passen. Normaal gesproken duurt het een aantal jaar voordat een Private Equity manager alle gewenste bedrijven heeft aangekocht, maar dan is één Private Equity fonds wel verdeeld over 6-25 bedrijven.

Na aankoop van de bedrijven begint pas het echte werk. Samen met de managementteams helpen Private Equity managers met het verbeteren en uitbreiden van de bedrijven die in hun fonds zitten. Om optimaal van deze verbeteringen te profiteren blijven Private Equity fondsen meerdere jaren aandeelhouder van hun bedrijven. Daarna verkoopt een Private Equity fonds haar aandelenbelang om het rendement voor de investeerders van het fonds, waaronder de beleggers via het Capler Private Equity fonds, te verzilveren.

Dankzij het vinden van sterke bedrijven met extra potentieel én zonder druk van de beurs, zijn Private Equity fondsen in staat hoge rendementen op de lange termijn voor hun beleggers te realiseren.

Waardeontwikkeling bij €10.000 belegging

Waardeontwikkeling bij €10.000 belegging

Beleggen in Private Equity

Om hun strategie uit te voeren hebben Private Equity fondsen geld nodig. Dit halen zij op bij institutionele beleggers en rijke particulieren.

De grootste beleggers in Private Equity fondsen zijn institutionele investeerders (zoals pensioenfondsen) en zeer vermogende particulieren. Dit komt doordat de toegangsdrempels voor Private Equity zeer hoog zijn. Bij sommige fondsen begint de minimale investering bij €250,000, maar bij de meeste Private Equity fondsen loopt dit in de miljoenen.

Via het Capler Private Equity fonds krijgen nu ook particuliere beleggers toegang tot deze Private Equity fondsen. Door het bundelen van kleinere bedragen, kunnen particuliere beleggers al vanaf €5.000 beleggen in Private Equity.

Pensioenbeleggen

Optimale lange termijn kostenstructuur & fiscale voordelen

Iedereen wil kunnen genieten van een onbezorgde oude dag. Alleen moeten steeds meer mensen hiervoor hun eigen pensioen regelen. ZZP'ers, freelancers en ondernemers moeten volledig zelfstandig hun pensioen opbouwen en mensen in loondienst moeten steeds vaker hun eigen pensioen aanvullen. Het Capler Private Equity fonds helpt hierbij.

De lange termijn visie en rendementen van Private Equity passen goed bij lange termijn pensioenbeleggers. De kostenstructuur van het fonds is optimaal gestructureerd voor lange termijn beleggers. Doordat het fonds geen prestatievergoedingen of winstdeling in rekening brengt, komen de rendementen volledig ten goede aan de belegger. Met de fiscale structuur voor pensioenbeleggers (lijfrente beleggingsrecht), kan tot 50% inkomstenbelasting voordeel behaald worden en kent een belegging in het fonds geen belastingheffing in box 3 (vermogen).

Lees meer over pensioenbeleggen, de belastingvoordelen en voorwaarden op de website van de Belastingdienst, in onze informatiebrochure of raadpleeg een adviseur.

Voorbeeld berekening pensioen

Voorbeeld berekening pensioen

milon

Beleg mee met de
professionals

Beleggen in Private Equity was nog nooit zo gemakkelijk.
Doe meer met je geld en schrijf je nu in.

Meld je gratis aan Log in