Pensioen

Pensioen

Steeds meer mensen zijn zelf verantwoordelijk voor het opbouwen of aanvullen van het pensioen. Pensioenbeleggen biedt niet alleen gemoedsrust, maar ook aanzienlijke belastingvoordelen. Capler is het enige private equity fonds in Nederland dat pensioenbeleggen mag aanbieden.

Wat is pensioenbeleggen?

De Nederlandse overheid heeft voor iedereen die niet of niet genoeg pensioen opbouwt een aantrekkelijke fiscale regeling geïntroduceerd. Hiermee wordt het zelfstandig opbouwen van pensioen aantrekkelijker gemaakt. Deze regeling heet de 'lijfrente'.

Als wij het hebben over pensioenbeleggen, dan bedoelen we eigenlijk een 'geblokkeerde rekening bij een beleggingsinstelling', die onder de lijfrente regels valt. Om het gemakkelijk te houden, blijven wij de term pensioenbeleggen gebruiken.

Voor wie is het?

Pensioenbeleggen is voor particuliere beleggers die in de opbouwende fase van hun pensioen zitten en nog niet de AOW leeftijd hebben bereikt.

Steeds meer mensen in Nederland moeten hun eigen pensioen opbouwen of aanvullen. Een groeiende groep aan zelfstandigen, freelancers en ondernemers, maar ook mensen in loondienst die niet zijn aangesloten bij een pensioenfonds, bouwen niet automatisch pensioen op via hun werkgever, opdrachtgever of eigen bedrijf.

De fiscale voordelen van pensioenbeleggen zijn persoonsgebonden. Hierdoor is pensioenbeleggen niet mogelijk vanuit zakelijke entiteiten. Ook kunt u niet samen met uw partner of voor uw (klein)kinderen pensioenbeleggen. Wel kunt u op deze manieren 'regulier' beleggen bij Capler.

Waarom bij Capler?

De lange termijn visie en rendementen van private equity passen goed bij langetermijn pensioenbeleggers. Het is niet voor niets dat alle grote pensioenfondsen in Nederland ook in private equity beleggen.

Daarnaast is de kostenstructuur van het fonds optimaal gestructureerd voor langetermijn beleggers. Doordat het fonds geen prestatievergoedingen of winstdeling in rekening brengt, komen de rendementen volledig ten goede aan de belegger.

Om de aantrekkelijke fiscale voordelen van pensioenbeleggen aan te kunnen bieden, moet een aanbieder ingeschreven zijn in het PSK-register van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Via Elite Fund Management als beheerder van Capler, zijn wij het enige private equity fonds in Nederland dat pensioenbeleggen mogelijk maakt.

Wat zijn de voordelen?

Naast het geruststellende gevoel van een goed geregeld pensioen, zijn vooral de fiscale voordelen van pensioenbeleggen een doorslaggevende factor.

Ingelegde bedragen mogen namelijk worden afgetrokken van de inkomstenbelasting in box 1. Afhankelijk van uw inkomen kan dit een direct voordeel opleveren van 36.97% of 49.50% (2024).

Daarnaast telt het opgebouwde vermogen van een pensioenbelegging niet mee voor uw vermogen in box 3. Met alle recente belastingwijzigingen in box 3 is ook hier een significant belastingvoordeel te behalen.

Een voorbeeldberekening

Hierbij gaan we uit van iemand in loondienst met een bruto jaarinkomen van €50.000. Hij of zij bouwt geen pensioen op via een werkgever en we gaan ervan uit dat er vermogen is dat boven de vrijstellingsgrens van box 3 valt.

Als hij of zij in 2024 een pensioenbelegging van €10.000 doet in het Capler Private Equity Fund-of-Funds, wordt daar in 10 jaar tijd minstens €5.770 voordeel behaald, meer dan de helft van de initiële inleg!

Dit voorbeeld houdt geen rekening met specifieke persoonlijke omstandigheden en hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. Het wordt aangeraden advies in te winnen bij een financieel adviseur of specialist.

Het directe voordeel: verrekening met uw inkomstenbelasting.

Onderstaande berekening laat zien welk voordeel u kunt behalen op uw aankomende inkomstenbelastingaangifte.

Het indirecte voordeel: geen box 2 vermogensheffing.

Onderstaande berekening laat het lange termijn voordeel zien welke de vrijstelling van een pensioenbelegging op vermogensrendementsheffing in box 3 kan opleveren.

Hoe werkt het?

Pensioenbeleggen werkt hetzelfde als gewoon beleggen bij Capler Private Equity. Meld je aan en volg de getoonde stappen.

Pensioenbeleggers kunnen besluiten om een eenmalige belegging te doen, of om maandelijks in te leggen. Door iedere maand een beetje bij te storten, versterk je je eigen rendement en bouw je over de lange termijn een aantrekkelijk pensioen op.

Via de website kan digitaal worden ingeschreven, waarbij er tijdens het proces kan worden aangevinkt dat het om een pensioenbelegging gaat. Ook op het papieren inschrijfformulier staat hiervoor een check-box. Hier kan gekozen worden voor een directe transactie of een overdracht van een bestaand pensioenpotje bij een andere instantie.

milon

Beleg mee met de
professionals

Beleggen in private equity was nog nooit zo gemakkelijk.
Doe meer met je geld en schrijf je nu in.

Maak je account