Private equity

Private equity

Bij Capler bundelen we jarenlange kennis en ervaring van specialisten op het gebied van private equity en venture capital. Deze kennis en inzichten delen we graag met jou.

Ter introductie

Om te beginnen, de termen private equity en venture capital. Private equity wordt vaak gelinkt aan investeren in winstgevende bedrijven en venture capital aan investeren in startups. Beide is correct en de uitleg hieronder is van toepassing op zowel private equity- als venture capital fondsen.

Wat is het?

Investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven.

Private equity fondsen zijn investeringsfondsen die investeren in bedrijven. Of specifieker, private equity fondsen investeren alleen in bedrijven, waarvan de aandelen niet op een aandelenbeurs beschikbaar zijn. Dit kunnen zowel winstgevende bedrijven zijn als innovatie start-ups; lokaal, nationaal of internationaal, het is allemaal mogelijk.

Private equity fondsen kopen hierbij aandelen in ondernemingen, voegen in korte tijd meer waarde toe aan de onderneming, en verkopen deze aandelen weer op een gunstig moment om het beste rendement te realiseren.

Voor deze beleggingsstrategie halen private equity managers geld op via Capler en bij andere (institutionele) beleggers. Met dit geld kopen de private equity managers de bedrijven die het beste bij hun strategie passen. Normaal gesproken duurt het een aantal jaar voordat een private equity manager alle gewenste bedrijven heeft aangekocht, maar dan is een investeringsfonds wel verdeeld over 6-25 bedrijven.

​Na aankoop van de bedrijven begint pas het echte werk. Samen met de management teams helpen private equity managers met het verbeteren en uitbreiden van de bedrijven die in hun fonds zitten. Om optimaal van deze verbeteringen te profiteren blijven private equity fondsen meerdere jaren aandeelhouder. Daarna verkoopt een private equity fonds haar aandelenbelang om het rendement voor beleggers via Capler en de andere beleggers te verzilveren.

Het rendement

Exclusiviteit, visie en timing zorgen voor een stabiel en hoog rendement.

Private equity fondsen investeren alleen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Deze bedrijven zijn lastiger te vinden- en transacties zijn complexer dan een druk op de knop in je favoriete beleggingsapp. Met een duur woord heet dat illiquiditeit en beleggers moeten voor deze illiquiditeit gecompenseerd worden met hogere rendementen. Dat lukt onder andere doordat niet-beursgenoteerde bedrijven minder gevoelig zijn voor de waan-van-de-dag en zij zich concentreren op het creëren van waarde op de lange termijn.

Daarnaast worden private equity fondsen aangestuurd door strategen, bedrijfskundigen, juristen en techneuten. Deze specialisten hebben langetermijnvisies op hun markt, waarmee zij weloverwogen keuzes maken welke bedrijven de aankomende jaren het hardst kunnen groeien of het meeste winst kunnen behalen. Deze waarde creatie levert een hoog rendement op voor de beleggers via Capler en de andere (institutionele) beleggers van private equity fondsen.

Tot slot gebruiken private equity managers het economisch sentiment in hun voordeel. Zij verkopen bedrijven in economisch gunstige tijden, maar zullen bij mindere tijden de bedrijven langer vasthouden. De timing van verkoop wordt zo gebruikt om het rendement te verhogen.

Beleggen

Om hun strategie uit te voeren hebben private equity fondsen geld nodig. Dit halen zij op bij institutionele beleggers en rijke particulieren.

Private equity fondsen zijn normaal gesproken pas toegankelijk vanaf €250.000 per belegging. Door de unieke bundeling kan Capler toegang tot private equity fondsen al aanbieden vanaf €5.000.

Met het uitgebreide netwerk van Capler en onze partners weten wij voor jou private equity fondsen te vinden en de kans om hierin te investeren te realiseren.

De risico's

Aan elke belegging zitten natuurlijk risico's verbonden. Hieronder een algemeen overzicht van risico's verbonden aan private equity.

Heb je al een account? Als member vind je een volledig overzicht van de risico's in het Essentiële-informatiedocument van elk fonds.

Persoonlijk risico

Met een investering in private equity ga je een lange termijn belegging aan. Met gemiddelde looptijden van 7-10 jaar, kan het even duren voordat je je inleg en rendement volledig terug hebt. Het kan altijd voorkomen dat er wat in je financiële positie veranderd, waardoor een lange termijn belegging niet goed meer uitkomt. Beleg daarom nooit met geld dat je niet kan missen en raadpleeg altijd een financieel adviseur.

Fondsrisico

Via Capler investeer je in private equity fondsen. Deze fondsen worden beheerd door fulltime private equity managers. Toch kunnen deze fondsen fouten maken en (een gedeelte van) je inleg als belegger kwijt raken. Natuurlijk doet Capler gedegen onderzoek voordat een fonds op ons platform komt, maar wij geven geen beleggingsadvies. Lees daarom altijd de (verplichte) beleggersinformatie goed door en onderzoek de ervaring, strategie en prestaties van een private equity fonds.

Heb je vragen? Wij zijn er om je te helpen.

Bedrijfsrisico

Uiteindelijk zal jouw investering via Capler worden geïnvesteerd in een portefeuille van meerdere of soms zelfs tientallen bedrijven. Ondanks de expertise van de private equity managers zullen niet alle bedrijven even succesvol zijn. Door het spreiden over meerdere bedrijven maken de winnaars gemiddeld meer goed dan de rest van de portefeuille. De rendementen van private equity zijn altijd een mix tussen alle bedrijven in een portefeuille.

milon

Meer weten?

Krijg volledig vrijblijvend toegang tot onze fondsen en ontvang updates over nieuwe investeringsmogelijkheden.

Meld je gratis aan Log in
This site is registered on wpml.org as a development site.