Support

Hi, hoe kunnen we helpen?

Uitgelichte artikelen
voor ""
Geen voor ""
Hoe vul ik mijn aangifte inkomstenbelasting in voor Capler?

Leuker kunnen we het invullen van uw aangifte inkomstenbelasting niet maken, makkelijker wel. In dit artikel leest u hoe u een Capler belegging invult op uw belastingaangifte.

Voor Nederlandse particuliere beleggers

De meeste beleggers bij Capler zijn particuliere, niet-zakelijke beleggers die in Nederland belastingplichtig zijn. Voor hen is de belastingaangifte over 2024 eenvoudig: zij hoeven de waarde van hun belegging bij Capler niet in te vullen. 

Hoe zit dat? Als je totale vermogen boven het heffingsvrije bedrag uitkomt, moet je in uw belastingaangifte de waarde van al uw bezittingen opgeven. De Belastingdienst kijkt daarbij naar uw vermogen per 1 januari 2024. Omdat het Capler Private Equity fund-of-funds pas in 2024 is opgericht en er op 1 januari 2024 nog geen beleggingen waren, hoeft u Capler niet mee te nemen in uw aangifte.

Nederlandse pensioenbeleggers via de lijfrente

Valt de lijfrentebelegging die u in 2024 deed binnen uw jaar- of reserveringsruimte? Dan kunt u dit bedrag bij de belastingaangifte over 2024 aftrekken van uw belastbaar inkomen in box 1. Zo krijgt u een deel van uw inleg terug.

In uw aangifte inkomstenbelasting vinkt u eerst aan “Uitgaven voor lijfrente, alleen bij een pensioentekort” in de sectie “Uitgaven”. De totale inleg die u in 2024 deed als lijfrente vult u onder de sectie “Uitgaven voor lijfrente” in. Hier moet u ook gegevens invullen om de totale jaarruimte in 2024 te bepalen.

Let op, u vult dus de inleg in en niet de eindwaarde van uw belegging per 31 december 2024. Dit is het totale (bruto) bedrag dat u stortte op uw lijfrenterekening, ook als dit geheel of deels per 31 december 2024 als cash bij Capler in de boeken stond omdat de acceptatie van de belegging op die datum nog niet had plaatsgevonden. U vult ook het rekeningnummer van uw lijfrente beleggingsrekening in tijdens de aangifte. Het rekeningnummer staat vermeld op uw jaaroverzicht.

Voor Belgische beleggers

Het Capler Private Equity Fund-of-Funds keert geen dividenden of interest uit en betalen daarom geen roerende voorheffing van 30%. De meerwaarde op aandelen is niet belast in België en hoeft niet jaarlijks opgegeven te worden bij de Belgische fiscus. 

Wel moeten Belgische beleggers hun buitenlandse belangen opgeven bij het Centraal aanspreekpunt voor rekeningen en financiële contracten (het CAP-register). 

Daarnaast zijn Belgische beleggers zelf verantwoordelijk hun deelname in het fonds aan te geven voor de Beurstaks (TOB). Dit is geen jaarlijkse opgave, maar moet officieel binnen 2 maanden na de transactiedatum (aankoop of verkoop) gebeuren. Doordat alle inkomsten van het fonds worden herbelegd zijn de participaties in het fonds ‘kapitalisatie aandelen’ en vallen daarmee onder het tarief van 1,32%.

Alle bovenstaande informatie is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld, maar gebaseerd op algemene belastingwetgeving. Hierdoor kunnen hier geen rechten aan ontleend worden voor uw eigen specifieke belastingstatus- en aangifte, of situaties die hier niet worden beschreven (zoals zakelijke beleggers). Het is mogelijk dat dit bericht onvolledig is, onjuistheden bevat, niet voor u is bestemd en/of te laat wordt ontvangen. Hiervoor wordt geen aansprakelijkheid aanvaard. Bovenstaande is nadrukkelijk geen belastingadvies en voor vragen kunt u het beste contact opnemen met een gespecialiseerd en geaccrediteerd adviseur.

De voordelen van partnerbeleggen

Gezamenlijk beleggen met uw partner kan zowel romantisch als zeer praktisch zijn. In sommige situaties heeft een partner belegging ook nog juridische gevolgen. In dit artikel zetten we de belangrijkste situaties en de voordelen van partnerbeleggen voor u op een rijtje.

Het belangrijkste voordeel van partnerbeleggen

Om met de belangrijkste voordelen te beginnen: met een partnerbelegging bent u gezamenlijk bevoegd. Dat wil zeggen, beide partners kunnen individueel beslissingen nemen over de gemaakte belegging. Denk hierbij aan de beslissing om extra te investeren, om de belegging te verkopen en om de contactgegevens of bankrekening te wijzigen.

Dit is handig in situaties waarin een van de partners niet meer in staat is om zelfstandig over de belegging te kunnen beslissen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij ziekte of overlijden. 

Specifiek voor partners die niet-getrouwd zijn, geen geregistreerd partnerschap hebben, of een belegging buiten een al vastgelegde erfenis willen houden, heeft partnerbeleggen in het Capler Private Equity fund-of-funds een juridische meerwaarde.

Partnerbeleggen in specifieke situaties

Ik ben getrouwd, is partnerbeleggen dan relevant?

Dit hangt van uw huwelijkse voorwaarden af. In sommige gevallen zijn uw beleggingen automatisch verdeeld over beide partners en krijgt een partner automatisch een beschikkingsbevoegdheid in situaties van ziekte of overlijden. In andere gevallen moet hier specifiek voor worden gekozen. Een partnerbelegging kan dan uitkomst bieden.

Ik woon samen, is partnerbeleggen dan relevant?

Heeft een samenlevingscontract? Dan heeft u ongetwijfeld ook vastgelegd hoe uw beleggingen worden verdeeld. Staat hier niks over vast en wilt u een belegging gelijk verdelen over beide partners, dan kan een partnerbelegging handig zijn.

Ik heb een fiscale partner, is partnerbeleggen dan relevant?

Een fiscale partner geeft niet automatisch beschikkingsbevoegdheid aan uw partner over uw belegging. Een fiscale partner kan immers ook een huisgenoot zijn, met wie u verder geen belegging of andere financiële zaken deelt. Met een partnerbelegging kan dan alsnog worden vastgelegd dat u beide kunt beslissen over uw belegging in het Capler Private Equity fund-of-funds.

De romantiek van partnerbeleggen

In een relatie draait alles om een goede verbinding met je partner. Waarschijnlijk delen jullie dezelfde levensvisie of een hobby en kunnen daar samen van genieten. Ook een gezamenlijke financiële doelstelling kan een relatie verrijken. 

Willen jullie bijvoorbeeld eerder stoppen met werken? Een wereldreis maken? Of jullie kinderen helpen bij het aankopen van hun eerste huis? Een gezamenlijk doel verrijkt niet alleen jullie relatie, maar versterkt ook jullie beleggingsstrategie. De risico’s die jullie nemen en de looptijd van een belegging moeten hierbij aansluiten. Hiervoor moeten jullie goed communiceren en wellicht samen nieuwe kennis over beleggen opdoen. Voor het Capler Team is dat pure liefde.

Waarom duurt het zo lang voordat mijn inschrijving is verwerkt?

Na ondertekening en overboeking van je belegging bij Capler, wil je natuurlijk dat je investering zo snel mogelijk wordt verwerkt. Toch is er een korte, onvermijdelijke wachttijd, voordat jouw inleg daadwerkelijk belegd is in private equity. Waar dat vandaan komt, lees je hier.

Private equity is niet beursgenoteerd

Tegenwoordig zijn beleggers gewend dat je beursgenoteerde aandelen met één druk op de knop, via een website of app, kan aankopen. Met real-time waardebepalingen door vraag-en-aanbod, is het elk moment van de dag inzichtelijk welke prijs je voor welk aandeel moet betalen.

Private equity is niet beursgenoteerd en kent geen real-time vraag-en-aanbod. De waarde van een private equity fonds wordt bepaald door de waarde van de onderliggende portefeuille-ondernemingen. De waarde van deze bedrijven wordt bepaald op basis van financiële analyses, zoals: discounted cashflows of multiples. Deze analyses kosten tijd, waardoor het langer duurt voordat de waarde van een participatie in het Capler Private Equity fonds bekend is.

Waarderingsproces van private equity

Welke stappen moeten er dan allemaal doorlopen worden voordat de waarde van het Capler Private Equity fonds bekend is?

  1. Een private equity portefeuille bedrijf moet elk(e) maand/kwartaal financieel afsluiten en de periode cijfers opmaken.
  2. Op het moment dat deze cijfers gereed zijn, kan een private equity manager een nieuwe waardering maken over een portefeuille bedrijf.
  3. Wanneer alle waarderingen van alle bedrijven uit een fonds bekend zijn, kan de private equity manager ook de nieuwe waarde van het fonds berekenen.
  4. De nieuwste fonds waardering wordt naar de beleggers in deze private equity fondsen, zoals Capler Private Equity, gecommuniceerd. Op het moment dat wij alle waarderingen van de fondsen hebben, kan de accountant de totale waarde van het Capler Private Equity fonds berekenen.
  5. Met de nieuwe totaalwaarde van het fonds, kan ook de waarde per participatie worden berekend en kunnen nieuwe inschrijvingen worden verwerkt.

Inschrijvingen Capler Private Equity

Het is natuurlijk goed voor te stellen dat het tijd kost om alle bovenstaande 5 stappen te doorlopen. Daarom heeft het Capler Private Equity fonds 28 werkdagen de tijd om de nieuwe waarde van participaties te berekenen en hierover te communiceren.

Nieuwe inschrijvingen die elke maand binnenkomen, worden 1x per maand verwerkt op de eerste werkdag van de maand. Uiterlijk 28 werkdagen daarna wordt er gecommuniceerd over de waarde van uit te geven participaties. Met terugwerkende kracht worden inschrijvingen dan verwerkt op de eerder genoemde eerste werkdag van de maand.

De verwerking van inschrijvingen voor het Capler Private Equity fonds neemt dus wat tijd in beslag, maar gebeurt wel tegen de meest recente en eerlijke waardering.

Benieuwd wat er na het verwerken van je inschrijving gebeurt?
Lees dan ook Hoe investeer je in een private equity fonds?

Krijg ik een bevestiging van mijn betaling?

Na ondertekening en overboeking van je belegging bij Capler, wil je natuurlijk graag weten of deze goed is aangekomen. De betalings- of ontvangstbevestiging van jouw belegging is afhankelijk van de door jou gekozen betaalmethode. Hieronder leggen we het uit.

iDeal

Met iDeal kan je vertrouwd, veilig en gemakkelijk online betalen. Je betaalt via de mobiel bankieren app of de internetbankieromgeving van jouw eigen bank. Doordat iDeal een directe online overboeking van jouw bankrekening naar die van het fonds is, krijgen wij hier ook bijna direct een bevestiging van.

Een bevestigingsbericht vanuit het fonds dat jouw belegging in goede orde is ontvangen kan vaak binnen een paar minuten na transactie worden verstuurd. In sommige gevallen kan het zelfs 24 uur of tot een volgende werkdag duren voordat een transactie verwerkt is.

SEPA

SEPA is geïntroduceerd om het betaalverkeer in Europa te vereenvoudigen. Met SEPA overboekingen kan het fonds bedragen ontvangen van iedere Europese betaalrekening. Aangezien SEPA betaling vaak internationale betalingen zijn, kunnen ontvangstbevestigingen langer op zich laten wachten.

Gebruikelijk is dat betalingen binnen 1 werkdag worden verwerkt, maar afhankelijk van jouw bank, kan dit zelfs 5 werkdagen duren. Zodra wij deze bevestiging hebben ontvangen, krijg jij van ons een bericht.

Directe overboeking

Naast iDeal en SEPA, bieden wij ook altijd de mogelijkheid aan om een directe overboeking te doen vanuit de mobiel- of internetbankieromgeving van je eigen bank.

Afhankelijk van je bank en waar deze bank zich gevestigd heeft, duurt dit meestal 24u of één werkdag. Betreft het een internationale bank, dan kan dit zelfs tot 5 werkdagen duren. Zodra wij deze bevestiging hebben ontvangen, krijg jij van ons een bericht.

Geen betalingsbevestiging ontvangen?

Heb je nog geen ontvangstbevestiging ontvangen en is de gebruikelijke verwerkingstermijn verstreken, geen zorgen. Controleer bij een directe overboeking eerst of het opgegeven bankrekeningnummer en ordernummer overeenkomt met die van het fonds. 

Het kan voorkomen dat ontvangen bedragen niet automatisch gekoppeld kunnen worden aan verwerkte orders. Wil je weten wat de laatste status is van jouw belegging, je kan altijd contact met ons opnemen en we zoeken het samen uit.

Klachten & KiFiD

Capler spant zich in om uw belangen zo goed en zorgvuldig mogelijk te behartigen. Mocht u ondanks deze zorgvuldigheid een klacht hebben over onze dienstverlening, dan kunt u gebruik maken van de klachtenprocedure.

De klachtenprocedure bestaat uit de volgende stappen:

  1. Allereerst wordt u verzocht om uw klacht zo spoedig mogelijk te melden bij het fonds. Wij zullen daarop de vereiste actie ondernemen om in goede samenspraak met u tot een bevredigende oplossing te komen.
  2. Indien u niet tevreden bent over de afhandeling van uw klacht, dan kunt u uw klacht (onder vermelding van naam en telefoonnummer) schriftelijk kenbaar maken aan de Compliance Officer door te mailen naar compliance@elitefundmanagement.com.

    U kunt uw klacht ook schriftelijk kenbaar maken door een brief te sturen naar:

    Elite Fund Management
    T.a.v. Compliance Officer
    Beursplein 5
    1012 JW Amsterdam
  3. De klacht wordt door directie en Compliance Officer in behandeling genomen. U ontvangt binnen zes weken een schriftelijke reactie.
  4. Heeft u onze klachtenprocedure (stap 1 – 3) doorlopen en bent u niet tevreden met de uitkomst? Dan kunt u terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Het Kifid is een onafhankelijke organisatie die klachten behandelt over financiële producten en diensten.
  5. Op www.kifid.nl vindt u de informatie hoe u uw klacht online of per post kunt indienen. Stuur uw klacht binnen één jaar nadat u de klacht bij ons heeft ingediend óf binnen drie maanden nadat u het definitieve antwoord heeft ontvangen. Doet u dit niet, dan is het mogelijk dat Kifid uw klacht niet in behandeling neemt. Het Kifid kijkt of u en Elite Fund Management uw klacht via bemiddeling kunnen oplossen. Zo niet, dan doet de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening een uitspraak in uw klacht. Bent u het niet eens met deze uitspraak? Dan kunt u uw klacht in bepaalde gevallen voorleggen aan de Commissie van Beroep.
Hoe kan ik investeren?

Om een investering in het Capler Private Equity Fund-of-Funds te kunnen doen, moet je je eerst inschrijven op ons platform. De investering in het fonds is pas afgerond na het doorlopen van een paar belangrijke stappen. Hieronder lichten wij deze stappen nog eens verder toe.

1. Maak een account

Je begint het proces met het aanmaken van een eigen account. Met dit account heb je toegang tot het investeringsplatform van Capler en krijg je meer inzicht in de mogelijkheden als investeerder, in jouw eigen beleggersprofiel. Vanuit je persoonlijke dashboard word je door het investeringsproces heen geleid.

2. Vul je profiel aan

Bij de volgende stap is het tijd om elkaar beter te leren kennen. Deze kennismaking is nog steeds volledig vrijblijvend en bestaat uit drie onderdelen:

  • Vragenlijst

    Bij dit onderdeel zul je vragen tegenkomen over onder andere jouw voorkeuren en criteria voor een investering met Capler. Zo krijgen wij inzicht in jouw behoefte als belegger en toetsen wij of private equity wel bij jou past.

  • Identificatie

    Verifiëren van de identiteit is het vaststellen dat de door jou opgegeven identiteit overeenkomt met jouw werkelijke identiteit. Deze stap is wettelijk verplicht om jou als belegger toegang te mogen geven tot het fonds. Verificatie kan met je telefoon, of door middel van het uploaden van benodigde documenten.

  • Achtergrond controles

    Naast bovengenoemde onderdelen vinden er op de achtergrond ook nog controles plaats. Om aan alle wet- en regelgeving te voldoen moeten alle beleggers gescreend worden. Dit gebeurd automatisch en hiervoor hoef je niks te doen.

3. Beleg zoals jij wilt

Nadat je profiel compleet is, moet je een keuze maken op welke manier je in het fonds wilt beleggen. Beleg je bijvoorbeeld als een privé persoon of vanuit een persoonlijke holding? Beleg je voor je pensioen of wellicht op naam van je kind? Vanuit jouw account kan je de verschillende opties terugvinden en een keuze maken.

Na jouw keuze, onderteken je de inschrijving digitaal. Na ondertekening ga je direct over tot investering. Hiervoor is het van belang dat je daglimiet toereikend is en je weet welke betaalmethode je toe wilt passen.

Gefeliciteerd!

Na het succesvol doorlopen van de bovenstaande stappen en de acceptatie door het fonds ben je officieel een private equity belegger.

Als je vragen hebt over de inschrijving of de investering met Capler, neem dan contact met ons op.

Ondersteunde betaalmethoden

Na ondertekening van een inschrijving bij Capler ga je direct over tot investering. Dit doen wij zodat het bedrag en de datum van de investering overeenkomen met die op jouw ondertekende contract. Bij investering ondersteunen wij de volgende drie betaalmethoden.

iDeal

Met iDeal kan je vertrouwd, veilig en gemakkelijk online betalen. Je betaalt via de mobiel bankieren app of de internetbankieromgeving van jouw eigen bank. iDeal is namelijk een directe online overboeking van jouw bankrekening naar die van het fonds.

Beleggingen tot €50.000 worden bij de meeste banken ondersteund met iDeal. Investeer je een groter bedrag, kies dan voor een directe overboeking of SEPA.

De volgende banken worden door iDeal ondersteund:

Staat jouw bank hier niet tussen? Geen zorgen. Kies dan voor een directe overboeking of SEPA.

SEPA

SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Het werd geïntroduceerd door de Europese Raad om het betaalverkeer in Europa te vereenvoudigen. Met SEPA kunnen wij overboekingen ontvangen van iedere Europese betaalrekening.

Directe overboeking

Naast iDeal en SEPA, bieden wij ook altijd de mogelijkheid aan om een directe overboeking te doen vanuit de mobiel- of internetbankieromgeving van je eigen bank.

Let er bij een directe overboeking op dat je het rekeningnummer, de tenaamstelling en het ordernummer correct invult. Veel Nederlandse banken doen een directe controle of de naam en het rekeningnummer waar je naar overmaakt overeenkomen (IBAN-naamcheck) om fouten te voorkomen.

Geen transactiekosten

Er worden geen extra kosten voor het overboeken van je belegging in rekening gebracht, ongeacht de keuze van betaalmethode.

Wat is Mollie?

Bij iDeal of SEPA overboeking, kan je bij de overboeking en in jouw ontvangstbevestiging de naam Mollie zien staan. Mollie is een betalingspartner van Capler. Samen zorgen wij dat jouw betaling soepel en veilig verloopt.

Kom je er niet uit of wil je op een andere manier betalen? Neem contact met ons op.

Daglimiet wijzigen? Hoe moet dat?

Om te kunnen investeren met Capler moet jouw daglimiet toereikend zijn voor de gewenste investering. Hoe je deze moet wijzigen, en hoe lang het duurt voordat deze is doorgevoerd, scheelt per bank.

Beleggingen tot €50.000 kunnen over het algemeen met iDeal en met een directe overboeking (SEPA) worden overgeboekt. Bedragen boven de €50.000 worden niet ondersteund met iDeal en kunnen alleen worden overgemaakt met een directe overboeking (SEPA).

Hieronder staat een overzicht van alle banken die worden ondersteund door iDeal. Staat jouw bank er niet bij? Geen zorgen, jouw investering kan je nog steeds overmaken met een directe overboeking (SEPA).

Klik op jouw bank om te zien hoe je jouw daglimiet moet wijzigen. Hou rekening met een wachttijd, die de meeste banken instellen nadat je daglimiet is verhoogd. Dit om fraude te voorkomen.

Kom je er nog steeds niet uit? Neem dan contact op met jouw bank.

Als je vragen hebt over de inschrijving of de investering met Capler, kun je neem dan contact met ons op.

Beleg ik in individuele fondsen of in één fonds?
Als belegger beleg je in één fonds, het Capler Private Equity Fund-of-Funds. Dit fonds belegt het vermogen in meerdere private equity fondsen en daarmee in 500+ winstgevende bedrijven. Beleggers hoeven dus zelf geen tijd te steken in de private equity fondsselectie, dit doet Capler met de benodigde kennis en ervaring. Met de inschrijvingen van nieuwe beleggers en met behaalde rendementen investeren wij telkens weer in nieuwe fondsen, waardoor de private equity portefeuille constant ververst en wordt aangevuld.
Wat is de verhouding tussen Europese en Amerikaanse bedrijven in het Capler fonds?
De portefeuille verdeling is grofweg 45% Europa, 40-45% US, 5-10% Rest of the World.
Verandert het fonds?
Ja, met de inschrijvingen van nieuwe beleggers en met behaalde rendementen investeren wij in de huidige maar ook in nieuwe fondsen, waardoor de private equity portefeuille wordt aangevuld en uitbreidt. Zodra Capler in een fonds belegt is dat sowieso voor een termijn van 5-10 jaar. Ook breiden de fondsen waar wij in investeren hun portefeuilles uit. Het aantal bedrijven waarin wordt geinvesteerd zal dus ook zeker uitbreiden.
Waar kan ik mijn geld investeren?
Bij Capler maken we private equity fondsen toegankelijk. Dit zijn beleggingsfondsen die investeren in bedrijven die niet op een aandelenbeurs staan, bijvoorbeeld familiebedrijven of MKB+. Via het Capler fonds investeert u in meerdere private equity fondsen, die gezamenlijk in de aandelen van meer dan 500 winstgevende bedrijven hebben geïnvesteerd.
In welke fondsen wordt belegd en wat zijn de historische rendementen van de onderliggende fondsen?
Met een vrijblijvend account op onze website (email adres en wachtwoord) kan er meer inzicht worden verkregen in de private equity fondsen waarin is belegd. Bij ieder fonds waarin is belegd worden historische en onze verwachte rendementen gepresenteerd. Voor nadere toelichting of bijvoorbeeld inzicht in rapportages van de onderliggende fondsen, kunt u contact met ons opnemen.
Wat is de minimale inleg voor (pensioen)beleggen?
De minimale belegging voor pensioen, regulier, zakelijk etc. is altijd €5.000. Een vervolgstorting is minimaal EUR 1.000, wat ook kan in minimaal 10 maanden van €100 maandelijks.
Kan ik (maandelijks of eenmalig) bijstorten?
Bijstorten is mogelijk en kan eenvoudig via uw account op onze website. Zodra u bent ingelogd kunt u een nieuwe belegging starten (knop rechtsboven, of onder ´beleggingen´ in het menu aan de linkerkant). Hierbij geeft u aan om wat voor een type belegging het gaat (pensioen of regulier, maandelijks of eenmalig) en om wat voor een bedrag. Daarna krijgt u een digitale betaallink of de instructies voor een handmatige overboeking.
Hoelang duurt het totdat mijn belegging wordt geaccepteerd?
Rond de eerste werkdag van de maand verwerken wij alle nieuwe inschrijvingen van de vorige maand. Beleggers krijgen hier uiterlijk binnen 28 werkdagen bericht over, maar vaker proberen wij dit rond de 15de van de maand al te doen. Ongeacht de datum van communicatie, start een belegging in het fonds met terugwerkende kracht vanaf de Handelsdag.
Moet ik als belegger een fonds kiezen
Beleggers hoeven geen fondsen te kiezen. Capler is een actief beheerd fonds en wij dragen zorg voor de fondsselectie (conform ons beleggingsbeleid). U hoeft verder dus niets te doen, uw geld is automatisch gespreid belegd in momenteel 5 fondsen en 500+ bedrijven.
Is het mogelijk om winst op te nemen in plaats van herbeleggen?
Ja het is mogelijk om de winst ook op te nemen. Dit kan al na jaar 3. Je kan dan bijvoorbeeld aangeven om elk kwartaal een gedeelte (5%) of vast bedrag van je portefeuille te verkopen. Het resterende gedeelte blijft dan herbelegd.
Hoe werkt het uitkeren van pensioenbeleggen?
Bij Capler zit je in de opbouwende fase van je pensioen. Om dit uit te laten keren laat je de belegging bij Capler overzetten naar een uitkerende instelling (bank of verzekeraar). Wij vinden zelf de website van Centraal Beheer lijfrente daarin erg inzichtelijk over de mogelijkheden van de uitkerende fase, maar de belegger staat vrij om dit bij elke instantie op te zetten.
Wat is het voordeel van pensioenbeleggen bij Capler?
Pensioenbeleggen is een algemene regeling, die voordeel geeft bij de Nederlandse Belastingdienst. Je kan daarmee tot 50% van je inleg terugkrijgen op je te betalen inkomstenbelasting en bent vrijgesteld van box 3 belasting. Als je aan de spelregels van de Belastingdienst houdt.
Kun je bij Capler pensioenbeleggen na 8 jaar je vermogen uit laten betalen?
Van de Belastingdienst moet je een pensioenbelegging ook daadwerkelijk blijven beleggen tot rondom je AOW gerechtigde leeftijd, of het moment dat je eerder stopt met werken. Wel is het mogelijk om na 8 jaar (wanneer de langetermijn premies vrijvallen) je pensioenbelegging bij Capler over te zetten naar een andere pensioenbeleggingsaanbieder.
Is het mogelijk om een pensioenrekening van een andere aanbieder over te hevelen naar Capler?
Ja dit kan. Wanneer u een pensioenbelegging in ons account doet, wordt u altijd gevraagd of dit gaat om een nieuwe belegging of waardeoverdracht. Bij waardeoverdracht zullen wij contact met u opnemen en u verder ontzorgen door het contact met uw huidige aanbieder over te nemen. Ook kunt u het formulier voor waardeoverdracht van een bestaande pensioenbelegging gebruiken, deze is te vinden in de footer van de website bij Formulieren: Waardeoverdracht lijfrente.
Wat zijn de kosten van pensioenbeleggen?
De kosten voor pensioenbeleggen zijn exact hetzelfde als voor regulier beleggen. Het fonds maakt hierin geen onderscheid.
Kan ik bij Capler beleggen als ik niet in Nederland sta ingeschreven?
Ja, Capler kan beleggers accepteren van over de hele wereld en alle nationaliteiten, met uitzondering van gesanctioneerde landen zoals Noord Korea, Syrië, Iran, Cuba & Myanmar. Wel is het verplicht om een Europese IBAN bankrekening te hebben. Als je een Nederlands paspoort hebt dan gaat de aanmelding wel sneller.
Waar moeten Belgische beleggers rekening mee houden?
Het fonds is voor (Belgische) beleggers zo gestructureerd dat wij geen dividend uitkeren. Alle mogelijke realisaties uit de onderliggende portefeuille worden gratis herbelegd, waarbij het fonds gaat voor lange termijn waardevermeerdering van de participaties. Dit is fiscaal gunstiger (lagere belasting op waardevermeerdering dan dividend in België). Daarnaast is het fonds fiscaal transparant. Dat wil zeggen dat wij geen specifieke belastingen inhouden voor enige beleggers (Nederlands of Belgisch). Mogelijke belastingen zoals de beurstaks (TOB) in België houden wij dan ook niet specifiek in en beleggers zijn zelf verantwoordelijk voor correcte aangifte bij verschillende instanties.
Gelden de belastingvoordelen van pensioenbeleggen ook voor beleggers die niet in Nederland staan ingeschreven?
Het belastingvoordeel is alleen te behalen voor personen die in Nederland belastingplichtig zijn, want het voordeel wordt behaald bij de Nederlandse belastingdienst. Het Capler fonds is zo ingericht dat het geen dividend betaald, maar alleen waardevermeerdering creëert. Dit is in België lager belast.
Wat zijn de kosten (TER)?
De totale kosten (TER) die wij hebben opgenomen in het prospectus is ongeveer 4%. Dit is een inschatting gebaseerd op de fondsen waarin we beleggen met een kostenstructuur tussen de 1-2%+ en soms nog met performance fees. Door onze goede relaties met private equity fondsen hebben wij vaak toegang tot de institutionele beleggingsklasses, waarin de fees lager liggen. Deze kostenbesparing komt ten goede aan de belegger bij Capler. Met een gemiddeld private equity rendement van 15%, komen wij zo op onze inschatting van een 9,3-12% rendement voor de particuliere belegger na alle kosten. Meer informatie over de kosten van het fonds kunt u vinden op de volgende pagina https://capler.nl/capler-fof/#de-kosten.
Wat zijn de transactiekosten?
Bij inschrijving rekenen wij inschrijvingskosten van 3,95%, daar zitten alle transactie-, fonds- en administratiekosten in verwerkt. Op het moment dat je het geld eruit haalt worden er op dit moment alleen administratiekosten van 0,05% berekend. Indien het geld tussen jaar 4 en 7 eruit wordt gehaald komen er extra kosten bij, zie de informatiebrochure.
Gelden de 3,95% instapkosten ook voor vervolgstortingen?
Ja, de 3,95% instapkosten gelden voor elke storting. Het maakt daarbij niet uit wat de eerste belegging is geweest.
Wat zijn de uitstapkosten?
Wij rekenen 2 type uitstapkosten: 1) Lange termijn aanmoedingspremies. Deze worden in rekening gebracht in jaar 4-7 en komen ten goede aan het fonds/beleggers. Na jaar 7 brengen wij die niet meer in rekening. 2) Reguliere uitstapkosten. Deze brengen wij altijd in rekening (ook na jaar 7), en zijn de daadwerkelijk gemaakte kosten (denk bijvoorbeeld aan transactiekosten of wisselkoerskosten indien relevant). Op dit moment zijn de enige reguliere uitstapkosten die bekend zijn 5 basispunten (0,05%) aan adminsitratieve verwerkingskosten. De eerste 3 jaar is uitstappen niet mogelijk.
Is er naast een management fee van 1,5% ook sprake van een exit fee of andere fees bij Capler?
Capler hanteert geen performance fee! Wel zijn er langetermijnpremies indien uitgestapt wordt in jaar 4-7; deze komen ten goede aan het fonds en langetermijn beleggers, niet aan de manager. Ook zijn er instapkosten.
Hoe is het verwachte rendement berekend?
Het verwachte rendement is berekend volgens de voorgeschreven richtlijnen van de AFM. De 9,3-12% zijn de rendementen in ons gematigde en gunstige scenario. Als uitgangspunt hebben wij de gemiddelde rendementen van private equity genomen en deze aangepast op de verwachtingen van de eerste fondsen waarin momenteel is belegd. Bijvoorbeeld Partners Group bestaat sinds 2009 en heeft sindsdien een gemiddeld rendement van bijna 11% per jaar (na kosten) behaald. Andere fondsen (BlackRock, Schroders) zijn nieuw, maar deze private equity managers hebben de strategie van deze fondsen al vaker uitgevoerd. Van beide private equity managers hebben wij transactie data ontvangen over de afgelopen 10 jaar, welke een verwacht rendement van 12%-17% opleverde.
Wanneer wordt er rendement uitgekeerd?
Het fonds keert niet automatisch dividend/rendement uit, alle gerealiseerde rendementen worden automatisch en gratis herbelegd in bestaande of nieuwe private equity fondsen. Hierdoor wordt het rendement-op-rendement effect nagestreefd en heb je als particuliere belegger geen zorgen over cashmanagement. Op het moment dat je als deelnemer in het fonds rendement uitgekeerd wilt hebben, kan je dit na jaar 3 (onze lock-up periode), elk kwartaal een gedeelte (of alles in één keer) laten uitkeren. In de informatiebrochure hebben we hier een voorbeeld staan van twee type beleggers, die ieder jaar gedeeltelijk uitstappen, of beleggers die lang blijven zitten en aan het einde van hun horizon in één alles laten uitkeren.
Wordt het doelrendement van 9,3-12% ook daadwerkelijk behaald?
De rendementen die wij presenteren (9,3%-12%), zijn gebaseerd op de historische rendementen die de private equity fondsen waar in wij beleggen hebben behaald, verrekend met de kosten. Het rendement is echter geen garantie, net zoals rendementen op de aandelenbeurs dat niet zijn.
In hoeverre is het private equity fonds reccesieproof?
Wij mikken op een gemiddeld rendement van 9,3-12% per jaar op de lange termijn (10 jaar). Wij verwachten meer stabielere rendementen dan de aandelenbeurzen (niet negatief, geen uitschieters boven de 25%), maar meer consistente rendementen, zie ons kennisartikel https://capler.nl/2024/08/08/welk-rendement-kan-ik-maandelijks-verwachten/
Waarom is Capler's doelrendement lager dan de rendementen van de onderliggende fondsen?
De rendementen die een BlackRock ed. presenteren zijn van de fondsen zelf. Daar zitten nog niet de kosten van het Capler Private Equity fonds in. Hierdoor zullen de rendementen van het Capler fonds altijd wat lager uitvallen dan het gemiddelde van de onderliggende fondsen. Daarnaast is het Capler fonds ook niet altijd volledig belegd. Hoewel wij streven naar een bijna 100% belegd vermogen en daar tot op heden ook in zijn geslaagd, voorzien wij dat het fonds in de toekomst wel een stukje cash op de bankrekening zal hebben staan. Hier verliest het fonds dan rendement tov. van de gepresenteerde rendementen van de onderliggende fondsen.Tot slot zijn de rendementen die de onderliggende fondsen presenteren ook niet altijd hetzelfde als het gemiddelde jaarlijks langetermijnrendement dat Capler presenteert. Er zijn hele wetenschappelijke studies over rendement presentatie (IRRs) bij private equity, indien u deze wilt inzien kunt u ons mailen.
Hoe worden de beleggers op de hoogte gehouden?
Elke maand wordt door de accountant de nieuwe waarde van het fonds bepaald en het rendement berekend. Dit communiceren wij in een maandbericht. Daarin geven we ook inzicht in de fonds en portefeuille ontwikkelingen. Daarnaast communiceren wij maandelijks via onze nieuwsbrief (ook voor niet-beleggers), met kennisartikelen en portefeuille bedrijven reviews.
Wat gebeurt er bij overlijden?
Aan uw erfgenamen wordt eenmalig aangeboden om uw belegging in het Capler fonds te verkopen of om over te zetten op hun eigen naam. Verkopen zal ook mogelijk zijn gedurende de eerste 3 jaar, waarin er normaal een lock-up geldt, en bij verkopen in jaar 4-7 zullen er geen langetermijn premies in rekening worden gebracht. Erfgenamen hebben het al moeilijk genoeg, dus die zijn wij graag van dienst. Bij pensioenbeleggen zijn er speciale regels bij overlijden bij de Belastingdienst, voor zowel een partner als kinderen die de lijfrente vervolgens ontvangen. Als aan deze regels wordt voldaan, wordt er niet een boete premie door de belastingdienst in rekening gebracht (wel de gebruikelijke belasting, die ook zou gelden zonder overlijden).
Hoe kan ik beleggingen aanmaken voor meerdere (klein)kinderen?
Maakt een eigen account en open voor ieder (klein)kind een apart (klein)kind profiel. Plaats voor elke profiel (elk kleinkind) en voor iedere schenking/belegging een aparte order, met voor iederen order een aparte betaling (je krijgt elke keer een betaallink of referentie code voor handmatig overboeken). Betaling kan vanuit de eigen ((groot)ouder) rekening. Voor de Belastingdienst hoeft een schenking niet schriftelijk vastgelegd te worden, al wordt het wel geadviseerd door juristen en notarissen. Zolang de schenker vanuit de bankafschriften kan aantonen dat dit het enige bedrag is dat wordt overgemaakt naar de (klein)kinderen in een specifiek belastingjaar, dan is dat voldoende bewijslast.
Wordt mijn geld tot €100.000 gegarandeerd onder het depositogarantiestelsel?
Nee, uw belegging valt niet onder het depositogarantiestelsel. Het depositogarantiestelsel is alleen beschikbaar voor betaal- of spaarrekeningen. Alle beleggingen (obligaties, aandelen, fondsen, etc.) van banken of onafhankelijke aanbieders zoals Capler vallen hier buiten. Voor meer informatie kunt u ook verder lezen op de website van DNB. Voor beleggers is er wettelijk gezien andere bescherming geregeld die vergelijkbaar is met het depositogarantiestelsel (bij faillissement van beheerder). Deze bescherming heet vermogensscheiding. Hierbij is het fondsvermogen in een aparte entiteit ondergebracht (een stichting) en staat los van de beheerder. Doordat Capler onder de zwaarste vergunning voor beleggingsfondsen opereert, is ook deze vermogensscheiding voor ons verplicht en wordt hier toezicht op gehouden. In het extreme scenario dat de beheerder van het Capler Private Equity fonds een faillsement moet aanvragen, zal het belegde geld nog steeds veilig zijn en toebehoren aan de beleggers.
Heeft Capler een app?
Capler biedt een webapp die via elke browser ook mobiel toegankelijk is. Capler biedt geen app die gedownload kan worden in een app store.
Wat is de rol van Excellent Fondsen?
Excellent Fondsen is een onafhankelijke partij die gespecialiseerd is in communicatie tussen beleggingsfondsen en particuliere beleggers. Zij helpen het Capler Private Equity fonds met de afhandeling van een gedeelte van ons klantcontact. Wij zien hen dan ook als een verlengstuk van onze organisatie.
Wat betekent een risico-indicator van 6?
De risico-indicator is een verplichte waarschuwing voor beleggingsfondsen die onder toezicht staan. Hiermee wordt op een gestandaardiseerde manier de volatiliteit van een bepaalde belegging visueel gepresenteerd. De risico-indicator loopt van 1 (zeer klein) tot 7 (zeer groot). Het Capler Private Equity Fund-of-Funds heeft een risicokwalificatie van 6 (groot). Deze kwalificatie hebben wij niet zelf bedacht, maar is het resultaat van Europese regels. Beleggingsfondsen in beursgenoteerde aandelen moeten hiervoor ingewikkelde risico (volatiliteit) berekeningen maken om tot een kwalificatie tussen 1 en 7 te komen. Voor private equity zijn er andere regels. Doordat private equity meestal 1x per kwartaal een nieuwe waardering opmaakt, vallen al deze fondsen in kwalificatie 6. Het maakt hierbij niet uit of een private equity fonds in risicovollere startups of meer volwassen winstgevende bedrijven investeert, of dat de portefeuille gespreid is over 500 bedrijven of slechts 5 bedrijven. Alle private equity fondsen wordt de risico-indicator 6 toegekend.
Per categorie
Gerelateerde pagina's
Gerelateerde documenten