Support

Hi, hoe kunnen we helpen?

Kennisbank
voor ""
Geen voor ""

Hoe kan ik investeren?

Bekijk artikel

Om over te kunnen gaan tot investering moet je je inschrijven in een van de fondsen op ons platform. De toegang tot inschrijving wordt echter pas verleend na het doorlopen van een paar essentiële stappen. Hieronder lichten wij deze stappen nog eens verder toe.

 

 

1. Word member

 

Ten eerste moet je je aanmelden als member. Als member krijg je volledig vrijblijvend toegang tot meer informatie, en inzicht in mogelijkheden als investeerder, in jouw beleggersprofiel. Bovenin jouw beleggersprofiel staat jouw persoonlijke stappenplan en de vooruitgang.

 

 

2. Maak kennis

 

Zodra jij hebt besloten met Capler te willen investeren is het tijd om elkaar te leren kennen. Deze kennismaking is nog steeds volledig vrijblijvend en bestaat uit drie onderdelen:

  • Vragenlijst

     
    Bij dit onderdeel zul je vragen tegenkomen over onder andere jouw voorkeuren en criteria voor een investering met Capler. Zo krijgen wij inzicht in jouw behoefte als belegger en toetsen wij of private equity wel bij jou past.

  • Identificatie

     
    Verifiëren van de identiteit is het vaststellen dat de door jou opgegeven identiteit overeenkomt met jouw werkelijke identiteit. Deze stap is wettelijk verplicht om jou als belegger toegang te mogen verlenen tot extra informatie en het inschrijfformulier.

 
 

3. Investeer

 

Nadat wij de opgegeven informatie uit stap 2 aandachtig in behandeling hebben genomen krijg je van ons bericht als je bent geautoriseerd als investeerder. Nu is het inschrijfformulier beschikbaar in jouw persoonlijke beleggersprofiel.

 

Let wel op dat je bij ondertekening meteen over gaat tot investering. Hiervoor is het van belang dat je daglimiet toereikend is en je weet welke betaalmethode je toe wilt passen.

Ondersteunde betaalmethoden

Bekijk artikel

Na ondertekening van een inschrijving bij Capler ga je direct over tot investering. Dit doen wij zodat het bedrag en de datum van de investering overeenkomen met die op jouw ondertekende contract. Bij investering ondersteunen wij de volgende twee betaalmethoden.

 

iDeal

 

Met iDEAL kan je vertrouwd, veilig en gemakkelijk online betalen. Je betaalt via de mobiel bankieren app of de internetbankieromgeving van jouw eigen bank. iDeal is namelijk een directe online overboeking van jouw bankrekening naar die van het fonds.

 

De volgende banken worden door iDeal ondersteund:

Staat jouw bank hier niet tussen? Geen zorgen. Kies dan voor een betaling met SEPA.

 

 

SEPA

 

SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Het werd geïntroduceerd door de Europese Raad om het betaalverkeer in Europa te vereenvoudigen. Met SEPA kunnen wij overboekingen ontvangen van iedere Europese betaalrekening.

 

 

Transactiekosten

 

Bij beide betaalmethoden worden er geen extra kosten verlegd naar de investeerder.

 

 

 

Wat is Mollie?

 

Zowel bij de overboeking als in jouw ontvangstbevestiging zie je de naam Mollie staan. Mollie is de betalingspartner van Capler. Samen zorgen wij dat jouw betaling soepel en veilig verloopt.

 

Kom je er niet uit of wil je op een andere manier betalen? Neem contact met ons op.

Daglimiet wijzigen? Hoe moet dat?

Bekijk artikel

Om te kunnen investeren met Capler moet jouw daglimiet toereikend zijn voor de gewenste investering. Hoe je deze moet wijzigen, en hoe lang het duurt voordat deze is doorgevoerd, scheelt per bank.

Hieronder staat een overzicht van alle banken die worden ondersteund door iDeal. Staat jouw bank er niet bij? Geen zorgen. Je kan ook investeren per directe overboeking (SEPA).

 

Klik op jouw bank om te zien hoe je jouw daglimiet moet wijzigen.

Kom je er nog steeds niet uit? Neem dan contact op met jouw bank.

 

Als je vragen hebt over de inschrijving of de investering met Capler, kun je ons altijd bereiken.

Gerelateerde pagina's
Gerelateerde blogposts

Done deals Oktober 2022

Bekijk blogpost

In Nederland zijn er bijna 700 geregistreerde beleggingsfondsen, waarvan de meerderheid zich richt op investeringen in bedrijven door middel van private equity of venture capital. Alleen waarom horen we daar zo weinig over? Welke bedrijven worden er ondersteund, gefinancierd of gecontroleerd door investeringsfondsen? En hoe wordt ons dagelijks leven daardoor beïnvloed? Capler brengt je het inzicht met ons maandelijkse deal overzicht.

 

Oktober 2022

 

In oktober hebben wij 21 deals geregistreerd, waarvan 7 private equity investeringen en 14 venture capital investeringen. Opvallend zijn Rockstart (VC), die 3 deals tegelijkertijd hebben aangekondigd en Keen Ventures (VC), Newion (VC) én Rubio Impact Ventures (VC), die allemaal 2 investeringen hebben aangekondigd.

 

De startups van Rockstart vinden we niet in Nederland, maar in Brazilië, Denemarken, en Zweden. Newion en Rubio Impact Ventures vonden hun deals dichter bij huis, alle 4 de bedrijven bevinden zich in Nederland. 

 

Keen Ventures heeft een mix, één bedrijf in Nederland en één bedrijf in Frankrijk. Crisp, hun Nederlandse investering, is eigenlijk al een investering van begin van 2022, maar is pas deze maand publiek bekend gemaakt.

 

 

 

Deals in ons dagelijks leven

 

Welke bedrijven hebben een investering gehad, die een directe invloed kunnen hebben op ons dagelijks leven? Wij hebben er per categorie 3 uitgelicht:

 

 

Private equity

  • Ramphastos investeert in R-solution Medical. Dit bedrijf heeft een inpakrobot voor medische instrumenten ontwikkeld. Zo blijven de scalpels en klemmen op de operatietafel altijd schoon!
  • Waterland heeft geïnvesteerd in Steboma. Door deze specialist in ventilatie, zitten er heel wat Nederlandse huizen er in de zomer koel- en aankomende winter warm bij.
  • DIF Capital Partners, een infrastructuur belegger, heeft het Franse Qair overgenomen. Hierdoor verkrijgt DIF in een klap 1 GW aan hernieuwbare energieprojecten onder haar hoede.

 

Venture capital

  • Keen Venture investeert in Crisp. Deze online supermarkt wil hun aanbod van zo snel mogelijk van de boer, de bakker, of de visafslag bij jou op tafel krijgen. Knettervers eten dus.
  • Een van Newion´s investeringen is in YourCampus. Zij ontwikkelen een platform waarmee werkgever flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen aanbieden. Straks kan je bij jouw werkgever gemakkelijk je vakantiedagen verzilveren of je ongebruikte lease auto inruilen voor een hoger opleidingsbudget.
  • Rubio Impact Ventures heeft geïnvesteerd in OpenUp. Hun platform levert snelle, toegankelijke en gebruiksvriendelijke zorg voor mentale klachten, van stress tot burn-out 24/7 verholpen. Ondanks dat een steeds grotere groep mensen deze klachten ervaart, hopen wij dat jullie nooit gebruik hoeven te maken van dit platform.

 

Capler heeft als missie om private equity en venture capital beleggingen toegankelijk te maken. Naast het ontwikkelen van beleggingsproducten, willen wij ook meer inzicht en overzicht creëren in deze sector.

 

 

Wat zijn onze criteria?

 

Wij presenteren alle nieuwe investeringen van Nederlandse bij de AFM geregistreerde en vergunde investeringsfondsen, met de focus op private equity en venture capital. Deze fondsen hebben de mogelijkheid geld te investeren van derden.

 

Hebben we een deal gemist? Laat het ons weten.

Miloninvesteert is nu Capler 🎉

Bekijk blogpost

Miloninvesteert heet vanaf nu Capler! Deze naamsverandering komt tegelijkertijd met een update van de website, waar wij van één fonds naar een platform doorgroeien. In dit artikel leggen wij uit welke voordelen dit heeft.

 

Milon & Miloninvesteert

 

Milon is een investeringsfonds en met onze digitale onboarding via Miloninvesteert, zijn wij in staat om op een efficiënte manier iedereen toegang te geven tot ons fonds. Met ons investeringsfonds zoeken, selecteren en investeren wij private equity en venture capital fondsen voor onze beleggers. Het is dus daadwerkelijk Milon die investeert.

 

 

 

Maar Milon’s missie is breder

 

Wij willen zoveel mogelijk investeringskansen bereikbaar maken voor een brede doelgroep van beleggers. 

  • Sommige beleggers hebben daarbij de behoefte om zelf keuzes van investeringsfondsen te maken, in plaats van dat Milon dat doet. 
  • En naast Nederlandse private equity en venture capital fondsen zijn er ook nog grotere Europese investeringsfondsen waar beleggers in geïnteresseerd zijn, maar die op dit moment nog niet toegankelijk zijn vanwege hoge investeringsbedragen of het ontbreken van het juiste netwerk bij beleggers.

 

Om ook aan deze behoeftes te kunnen voldoen introduceren wij Capler.

 

 

 

Capler

 

Capler is dé marktplaats voor alternatieve beleggingen in Europa. Hierbij hebben wij grote ambities om verschillende vormen van beleggen aan te kunnen bieden. Ook het eerste Milon fonds (een fund-of-fund) wordt aangeboden via Capler.

 

Via Capler focussen wij ons op alle verschillende alternatieve beleggingen:

  • Private equity
  • Venture capital
  • Hedge fondsen
  • IP/Emissie rechten
  • Infrastructuur, leningen en vastgoed

 

 

 

Wat verandert er voor mij als Milon member?

 

Niks.

 

Member accounts van MilonInvesteert zijn overgezet naar Capler.

Investeerders in het eerste Milon fonds zijn nog steeds investeerder van het Milon fonds, welke onder beheer staat van Milon Management. Het Capler platform valt onder Milon Management en het team is hetzelfde.

 

Je kan nu direct naar www.capler.nl gaan en inloggen met je eigen inloggegevens. Je zult zien dat we het platform hebben geupdate, waarbij wij klaar zijn voor de toekomst. 

 

Andere vragen over de naamswijziging of over het nieuwe platform? Neem gerust contact met ons op.

 

Team Capler

Michiel, Wessel en Jelle

Done deals September 2022

Bekijk blogpost

In Nederland zijn er bijna 700 geregistreerde beleggingsfondsen, waarvan de meerderheid zich richt op investeren in niet beursgenoteerde bedrijven door middel van private equity of venture capital. Alleen waarom horen we daar zo weinig over? Welke niet beursgenoteerde bedrijven worden er ondersteund, gefinancierd of gecontroleerd door investeringsfondsen? En hoe wordt ons dagelijks leven daardoor beïnvloed? Capler brengt je het overzicht met ons maandelijkse deal overzicht.

 

September 2022

 

In september zijn er 27 deals gedaan, waarvan 9 private equity deals en 18 venture capital deals. Opvallend zijn Shift Invest (VC), die 3 deals hebben aangekondigd en Holland Capital (PE), met 2 deals. Beide zullen een drukke zomer hebben gehad met al hun due diligence.

 

 

 

Deals in ons dagelijks leven

 

Welke niet beursgenoteerde bedrijven hebben een investering gehad, die een directe invloed kunnen hebben op ons dagelijks leven? Wij hebben er per categorie 3 uitgelicht:

 

 

Private equity

 

Uitgelicht

  • Rhein invest investeert in Cobeco, wellicht gebruik jij huismerk cosmetica of erectiepillen die door Cobeco geproduceerd wordt.
  • OxGreenfield investeert in Humarbo Machinery. Deze fabrikant van beton infrastructuur machines zou zomaar eens de basis gelegd kunnen hebben van jouw huidige of nieuwe huis.
  • Delta Participaties investeert in VE Systems, deze toeleverancier van medische hulpmiddelen is actief voor meerdere Nederlandse ziekenhuizen.

Overzicht

 

  1. Antea investeert in Ventus
  2. Capital A investeert in Door To Door
  3. Delta Participaties investeert in VE Systems
  4. IceLake Capital investeert in Constructif
  5. Main Capital Partners investeert in FleetGo
  6. OxGreenfield investeert in Humarbo Machinery
  7. Pride Capital investeert in Matrixian
  8. Rhein Invest investeert in Cobeco
  9. Waterland investeert in De Jong & Laan

 

 

Venture capital

 

Uitgelicht

  • Borski investeert in Parfumado, nooit meer te grote en dure flessen parfum met dit parfum abonnement.
  • Shamrock investeert in Tiny Library, huur de beste babyspullen van topmerken alleen voor de maanden dat jouw kleintje het nodig heeft.
  • Impact Equity Group investeert in Quatt. Hoge energieprijzen? Kijk eens naar deze slimme warmtepomp.

Overzicht

 

  1. 4 Impact investeert in CarbonFuture
  2. Borski investeert in Parfumado
  3. Brightlands Venture Partners investeert in S=dB
  4. Convent Capital investeert in Chaincraft
  5. Curie Capital investeert in Cleara Biotech
  6. DeepTech XL investeert in Alphabeats
  7. DeepTech XL investeert in inPhocal
  8. ECFG investeert in 8vance
  9. Forward.One investeert in FiberUnlimited
  10. Holland Capital investeert in Channext
  11. Holland Capital investeert in ComplianceWise
  12. Impact Equity Group investeert in Quatt
  13. Lexar Partners investeert in Funxtion
  14. Lumo Labs investeert in Alphabeats
  15. Shamrock investeert in Tiny Library
  16. Shift Invest investeert in Canopus
  17. Shift Invest investeert in OMRT
  18. Shift Invest investeert in Jungle

 

 

Capler heeft als missie om private equity en venture capital fonds beleggingen voor iedereen toegankelijk te maken. Naast het ontwikkelen van beleggingsproducten, willen wij ook meer inzicht en overzicht creëren in de private equity en venture capital sector. Dit doen wij onder andere door dit maandelijkse overzicht om te laten zien welke fondsen er investeren in niet beursgenoteerde bedrijven.

 

 

Wat zijn onze criteria?

 

Wij presenteren alle nieuwe investeringen van Nederlandse bij de AFM geregistreerde en vergunde investeringsfondsen, met de focus op private equity en venture capital (investeren in niet beursgenoteerde bedrijven). Deze fondsen hebben de mogelijkheid geld te investeren van derden.

 

Hebben we een deal gemist? Laat het ons weten.

Private equity en venture capital. Wat is het verschil?

Bekijk blogpost

Capler richt zich exclusief op private equity en venture capital investeringen, maar wat betekenen deze termen nu precies en hoe verschillen ze van elkaar? Wij zetten het verschil tussen private equity en venture capital voor je op een rij. Zowel vanuit de theorie als de praktijk.

 

De theorie: publiek vs. privaat kapitaal

 

De definitie van private equity, in het Nederlands ‘privaat kapitaal’, is het beste te begrijpen als je de tegenovergestelde definitie kent: ‘publiek kapitaal’. Publiek kapitaal klinkt misschien vreemd, maar dit zijn alle beursgenoteerde bedrijven. Het kapitaal (de aandelen) van deze bedrijven zijn op de beurs openbaar en voor elk publiek te kopen en te verkopen, daarom heet dit publiek kapitaal.

 

De aandelen van alle overige bedrijven, die dus niet op een aandelenbeurs verhandeld worden, vallen daarmee onder de definitie van private equity. Op het moment dat een (niet-beursgenoteerde) werkgever aandelen aan jou zou geven, of als jij in een start-up hebt geïnvesteerd, ben je meteen een investeerder in private equity.

 

Private equity is dus een definitie voor niet-beursgenoteerde aandelen, maar in de praktijk wordt de term vaak gelijkgesteld aan een specifieke investeringsstrategie.

 

De praktijk: verschillende investeringsstrategieën

 

Naast private equity wordt venture capital in de praktijk gebruikt voor de omschrijving van een specifieke investeringsstrategie. Beide strategieën richten zich op niet-beursgenoteerde bedrijven en vallen volgens de definitie onder private equity. Dit kan nog wel eens verwarrend zijn, maar hieronder leggen wij het uit:

 

 

  • Private equity (PE) wordt vaak gebruikt voor een Buyout strategie. Deze investeerders focussen zich op volwassen en winstgevende bedrijven. Zij kopen hierbij bestaande aandeelhouders uit (Buyout) om de aandelen in het betreffende bedrijf te krijgen. Dit komt bijvoorbeeld voor op het moment dat familiebedrijven geen opvolging hebben om het bedrijf te leiden. Een ander voorbeeld is dat bestaande aandeelhouders een professionele investeerder/adviseur zich laten inkopen om zo dezelfde belangen na te streven als de zittende aandeelhouders. 
  • Venture capital (VC) is een hele brede investeringsstrategie die op 2 manieren verschilt van private equity:
    • Winstgevendheid, waar PE zich alleen richt op winstgevende bedrijven, kan VC ook investeren in bedrijven die nog geen winst maken. Geen winst maken en toch investeren in een bedrijf om geld te verdienen, kan dat wel? Jazeker! VC investeert bijvoorbeeld in start-ups die medicijnen ontwikkelen en daarvoor veel kapitaal in het begin van hun levensfase nodig hebben. Of VC investeert in bedrijven die zo hard groeien dat alle inkomsten weer moeten worden geherinvesteerd om de groei bij te houden. Deze bedrijven zijn dus nu nog niet winstgevend, maar verwachten dat in de toekomst wel te zijn.
    • Levensfase. PE investeert voornamelijk in volwassen en winstgevende bedrijven, terwijl een VC al kan investeren vanaf de dag van de oprichting van een nieuw bedrijf (de pre-seed stage), tot aan een laatste investeringsronde vlak voor dat een bedrijf naar de beurs gaat (de later stage of pre-IPO stage). Kortom venture capital is een stuk gevarieerder dan private equity.

 

 

Conclusie

 

De overeenkomst tussen private equity en venture capital is dat beide in niet-beursgenoteerde bedrijven investeren. Het verschil is dat private equity richt zich op meer volwassen- en winstgevende ondernemingen. Venture capital helpt vooral de jonge bedrijven met groeien. Maar is er nu een strategie beter?

 

Bij Capler geloven we in de kracht van beide investeringsstrategieën. Immers, als de kleine bedrijven niet geholpen worden door venture capital, dan hebben de private equity fondsen uiteindelijk ook geen bedrijven om in te investeren. Samen vormen private equity en venture capital een zeer interessant alternatief voor investeren in beursgenoteerde bedrijven. Via Capler willen we deze beleggingen voor iedereen bereikbaar maken.

Geen AFM toezicht? Hoe zit dat precies?!

Bekijk blogpost

Op de website van Capler is een vermelding te vinden van de AFM: “Let op! U belegt buiten AFM toezicht. Geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit.” Wat betekent dit precies en is een belegging met Capler dan nog wel veilig?

De Autoriteit Financiële Markten (“AFM”) houdt toezicht op alle financiële instellingen en dienstverleners in Nederland. Om hiermee eerlijk en transparante financiële markten in Nederland te waarborgen. Als beleggingsfonds staat Capler bij de AFM geregistreerd, maar daar zijn wel een aantal spelregels aan verbonden.

 

Aanmeldingsprocedure

 

Allereerst heeft Capler een aanmeldingsprocedure doorlopen om geregistreerd te kunnen worden. Hierbij hebben wij kenbaar gemaakt wat voor een financieel product wij willen aanbieden en wie onze deelnemers kunnen zijn. Verschillende documenten, waaronder ons Essentiële Informatie Document (“EID”), zijn hierbij getoetst aan de wettelijke vereisten. Hiermee is het EID dus een goed uitgangspunt om verschillende beleggingen met elkaar op eenvoudige wijze te kunnen vergelijken.

 

Vrijstellingsvermelding

 

Daarnaast zijn wij wettelijk verplicht om op onze website de genoemde vermelding te plaatsen, ook wel “Vrijstellingsvermelding”. Deze vermelding is een herinnering van de AFM aan de consument dat van sommige financiële instellingen of dienstverleners extra eisen worden gesteld. Capler valt hier niet onder en dat leggen we graag nog eens uit.

  • Geen vergunningsplicht? Maar een verplichte registratie. Niet elk beleggingsfonds hoeft een vergunning te hebben. Dit hoeft pas als een beleggingsfonds een omvang heeft van EUR 100.000.000 (honderd miljoen euro) en dit fonds aan meer dan 150 kleine beleggers (< EUR 100.000 (honderdduizend euro), wordt aangeboden.
    Wij werken, in verband met de 150 beleggers-grens van de AFM, uitsluitend voor een klein en select gezelschap van Capler members.
  • Geen prospectusplicht? Een prospectus is een standaard informatiedocument, net als het EID. Het prospectus is een uitgebreidere beschrijving dan het EID en beschrijft onder andere de investeringsstrategie, de te verwachten rendementen en de risico´s. Bij beleggingsfondsen die kleiner zijn dan EUR 5.000.000 (vijf miljoen euro) is het opstellen van een EID volgens de AFM niet verplicht. Het opstellen van een prospectus is dan te tijdrovend en te kostbaar. Wel moet de vrijstellingsvermelding in dat geval duidelijk gepubliceerd worden.

 

Invloed op jou als belegger

 

Bij Capler proberen wij zo eerlijk mogelijk te zijn over de risico’s van beleggen. Het presenteren van de vrijstellingsvermelding hoort daar ook bij. Als belegger zal je altijd een eigen afweging moeten maken of een belegging (met of zonder vrijstellingsvermelding) en de daarbij behorende risico’s bij jou passen.

 

Heb je nog vragen over de AFM registratie of over Capler’s beleggingsfonds? Neem dan contact op met de AFM of met ons. Wij proberen je altijd zo goed mogelijk te informeren. Wij staan geregistreerd bij de AFM onder Fonds-ID: 50027577.

 

AFM Bevestiging registratie Milon Management B.V

 

Team Capler
Email: team@capler.nl
Telefoon: +31 (0)20 30 86 538
Whatsapp: +31 (0)20 30 86 538

De bijdrage van private equity aan Nederlandse bedrijven

Bekijk blogpost

Nederlandse private equity bedrijven en Nederlandse venture capital bedrijven (“private equity bedrijven”) zijn voor mensen in de financiële sector soms al een mysterie, laat staan dat de bescheiden belegger een goed inzicht heeft in de private equity markt.

Maar klopt het dat private equity alleen voor de vermogende beleggers is en voor dure advocaten en consultants? Bij Capler weten we dat private equity dichterbij is dan je denkt en komen we onbewust vaker met private equity bedrijven in aanraking dan we denken.

Weten wat de definitie is van private equity bedrijven?

 

Lees eerst: Private equity & venture capital. Wat is het verschil?

 

Private bedrijven in Nederland

 

Alle niet beursgenoteerde bedrijven zijn private bedrijven in Nederland, maar deze zijn niet allemaal in handen van private equity of venture capital fondsen. Van de meeste private bedrijven is de eigenaar nog steeds de oprichter, de ondernemersfamilie en de werknemers. 

Volgens de laatste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), de Nederlandse branchevereniging voor private equity en venture capital fondsen, hebben er:

in 2021

  • 327 private bedrijven in Nederland een investering gehad van venture capital fondsen
  • 237 private bedrijven in Nederland een investering gehad van private equity fondsen

Dit zijn cijfers over 1 jaar, terwijl er ieder jaar in private bedrijven wordt geïnvesteerd. Een totaaloverzicht met harde cijfers ontbreekt hiervoor, maar de NVP heeft wel een inschatting gemaakt. Zij denken dat er in totaal 2.100 Nederlandse private equity en venture capital bedrijven zijn. 

Met in totaal 1,1 miljoen private bedrijven in Nederland ( zzp´ers niet meegerekend), is het aantal private equity bedrijven of venture capital bedrijven nog betrekkelijk klein. Toch hebben deze bedrijven een grotere impact dan we denken, bijvoorbeeld als we kijken naar werknemers of Bruto Binnenlands Product:

  • In totaal werken er ongeveer 380.000 medewerkers voor alle Nederlandse private equity bedrijven. Dat is 4% van de werkende beroepsbevolking.
  • Daarnaast vertegenwoordigen alle private equity bedrijven maar liefst 14% van het Bruto Binnenlands Product!

De economische impact van private equity en venture capital bedrijven is dus veel groter dan de bedrijfs aantallen.

 

 

 

Voorbeelden in Nederland

 

De cijfers zijn natuurlijk interessant, maar dan kunnen we nog geen goed beeld vormen van de dagelijkse impact van private equity bedrijven op ons eigen leven.

 

Ook daar houdt de NVP zich mee bezig. Doordat de meeste Nederlandse investeringsfondsen bij de NVP zijn aangesloten, hebben zij de mogelijkheid om data te verzamelen en kennis te delen over investeringen in de Nederlandse private equity markt. Recent heeft de NVP een promotie filmpje gemaakt over de alledaagse private bedrijven die gesteund worden door private equity of venture capital fondsen.

 

Denk hierbij aan:

 

  • HEMA, met Parcom
  • Action, met 3i
  • Scotch & Soda, Sun Capital Partners.

 

Maar niet alleen winkelketens of retail merken worden door private equity of venture capital fondsen gesteund. Ook medicijnontwikkeling, bedrijfssoftware, voedselproducenten en duurzame technologie worden door verschillende investeringsfondsen aan kapitaal en kennis geholpen.

 

 

 

Conclusie

 

Door middel van het investeren in private equity en venture capital fondsen, maak je niet alleen een goed rendement, maar ondersteun je ook alle Nederlandse bedrijven in de portefeuille. Indirect wordt je zo dus aandeelhouder van de bedrijven die wij kennen uit het Nederlandse straatbeeld of die zich bezighouden met de technologische ontwikkelingen van de toekomst.

 

Bij Capler willen we iedereen de mogelijkheid geven om te beleggen in private equity bedrijven. Kijk bij onze fondsen of maak een account.

 

De beurs schiet nu omhoog, waarom toch private equity?

Bekijk blogpost

In een wereld die getroffen wordt door een pandemie en verschillende lockdowns, is 2021 tot op heden een goed jaar voor de aandelenbeurzen. Beleggers rekenen er op dat de consument bij het heropenen van de markten flink zal gaan uitgeven, waardoor onder andere de AEX momenteel op record hoogte staat.

Waarom dan toch investeren in private equity? Dat heeft te maken met 2 belangrijke kenmerken die een private equity beleggingsstrategie met zich meebrengt:

  • Langetermijnstrategie
  • Diversificatie

 

Langetermijnstrategie

 

De huidige winsten op de aandelenbeurzen verleiden veel particuliere beleggers tot instappen, dit terwijl de historische lange termijn rendementen van de AEX tussen 1 januari 2011 en 1 januari 2021 nog geen 6% per jaar bedraagt. In een studie van Invest Europe (2021) over een vergelijkbare periode, bedroeg het rendement van private equity fondsen (¨buy-outs¨) maar liefst 15% per jaar.

 

De lange termijn strategie van private equity lijkt daarmee ook in economisch mindere tijden een stabieler en beter rendement op te leveren dan de aandelenbeurs. Daarnaast zal het huidige economische klimaat, waarin beursgenoteerde bedrijven veel geld beschikbaar hebben voor overnames (van oa. private equity bedrijven), ook dit jaar de private equity fondsen geen windeieren leggen. Hoe dat zal lopen, zullen we in de resultaten volgend jaar terugzien.

 

Hoelang de huidige hype en oplopende aandelenkoersen nog zullen doorgaan weet niemand, maar grote investeerders zoals Michael Burry (die miljardair werd door de kredietcrisis goed te voorspellen), zien ook nu weer een grote crash aankomen!

 

[the markets are in the] greatest speculative bubble of all time in all things – Michael Burry (2021)

 

Diversificatie

 

Of anders gezegd, spreiding van beleggingen. Dit lijk alleen voorbehouden aan vermogende particulieren of institutionele beleggers, maar is zeker voor de kleine retail belegger ook van belang. Hoogstwaarschijnlijk doe je al aan spreiding, door een koophuis, wat aandelen en spaargeld op de bank. Hiermee wordt de waarde van jouw vermogen al beïnvloed door de vastgoedmarkt, beursgenoteerde aandelen markt en de rentemarkt.

Maar spreiding kan nog veel verder gaan:

  • Beleggingscategorie: naast vastgoed, beursgenoteerde aandelen en rentes; kan je ook kijken naar obligaties, leningen, crypto-currencies en natuurlijk private equity.
  • Schaalgrootte: stel dat je nu aandelen Heineken bezit, dan wordt de waarde daarvan bepaald door de consumptie in de horeca. Gedurende een wereldwijde pandemie neemt de winst daardoor af, dit terwijl aandelen Adyen, die online betalingen verwerken door thuiswerken stug doorgroeien. In plaats van 1 of meerdere aandelen selecteren is een index volgen (ETF tracker) een stuk meer gediversifieerd.

Spreiding over beleggingscategorieën en schaalgrootte zijn beiden via Capler de praktijk te brengen. Niet alleen bieden wij via Capler particuliere beleggers de mogelijkheid om met minimale bedragen te beleggen in private equity en zo hun vermogen meer te spreiden, maar doordat je belegd in fondsen, wordt jouw belegging ook over meerdere private bedrijven gespreid!

 

Conclusie

 

Ondanks dat de aandelenbeurzen momenteel zeer aantrekkelijk lijken, kan het geen kwaad om met een langere termijn visie en meer spreiding naar je eigen beleggingsportefeuille te kijken. Vermogensopbouw gaat niet van de ene op de andere dag, maar is een proces van jaren. Private equity is daarbij een aantrekkelijke aanvulling, die zowel je rendement als spreiding kan vergroten!

Private equity helpt pensioenfondsen aan rendement.

Bekijk blogpost

Pensioenfondsen weten dit al langer, maar private equity is een uitstekende manier om het rendement van een beleggingsportefeuille te verhogen.

 

In Nederland

 

Nederland behoort tot de best presterende landen als het gaat om pensioenregelingen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Nederlands grootste pensioenfonds ABP tot de mondiale top 3 behoort wat betreft beheerd vermogen van publieke pensioeninstellingen. Ook als we kijken naar de beleggingen in private equity behoord ABP tot de grootste spelers in de wereld met een allocatie van ruim EUR 25 miljard. Het rendementsoverzicht van ABP 2020 hieronder toont dat ABP in 2020 21% rendement over hun private equity portefeuille heeft gemaakt. Een absolute uitschieter op hun gemiddelde van 6.6%.

 

 

ABP heeft een relatief kleine allocatie richting private equity van 6.3%. Desondanks draagt private equity in relatieve zin meer bij aan ABP´s rendement dan hun aandelen allocatie van bijna 33%. Dit alles is te danken aan de hoge rendementen van private equity.

 

 

Buiten Nederland

 

Ook in het buitenland beleggen pensioenfondsen driftig in private equity. Het Canadese Pensioen Plan (CPP) is de grootste pensioenbelegger in private equity met een allocatie van maar liefst EUR 120 miljard (2021). Voor CPP betekent dit dat zij bijna 20% van hun totale vermogen hebben gealloceerd aan private equity en dat doen zij niet voor niets.

 

 

Uit onderzoek

 

Uit onderzoek van Cambridge Associates (2021), onder meer dan 250 Amerikaanse pensioenfondsen en andere institutionele beleggers, blijkt dat hoe hoger de allocatie richting private equity en venture capital, hoe hoger de gemiddelde rendementen.

 

 

Met allocaties in private equity die groter dan 30% van een portefeuille kunnen zijn, leverde gemiddeld 2% extra rendement / jaar op vergeleken met de laagste allocatie. Venture capital allocaties waren gemiddeld lager, met maximale allocaties boven de 15%. Ook hier leverde de hoogste allocatie 3% extra rendement / jaar op.

 

 

Conclusie

 

Met deze inzichten concluderen wij bij Capler dat private equity een significante bijdrage heeft geleverd aan het rendement van pensioenfondsen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd wordt private equity vertrouwd als een belangrijke beleggingscategorie.

 

Bij Capler willen wij elke belegger de mogelijkheid geven om, net als institutionele beleggers, private equity fondsen te selecteren en in te beleggen. Dit levert spreiding op en in het verleden ook significant meer rendement.

Gerelateerde documenten
This site is registered on wpml.org as a development site.